Aandelen met weinig risico zijn populair bij beleggers. Maar voor succes op lange termijn is meer nodig dan alleen aandelen met de minst grote koersuitslagen, weet senior portfoliomanager Pim van Vliet van Robeco.

Soms blijken theorieën lang niet zo goed te werken als gedacht. Zo dachten beleggers lange tijd dat door het nemen van meer risico de kans op een hoger rendement toeneemt. Dat gaat in de praktijk echter lang niet altijd op. Onderzoek van onder andere Robeco liet zien dat op de lange termijn risico en rendement niet zo direct met elkaar verbonden zijn. Goed nieuws voor beleggers, zo legt Pim van Vliet uit.

Hoe kunnen beleggers van dit inzicht profiteren?
‘In het huidige onzekere klimaat draait alles om het matigen van risico, maar er is ook rendement nodig. Aandelenstrategieën met een focus op een lage volatiliteit combineren die twee aspecten. Het blijkt dat een portefeuille met weinig koersuitslagen en een aantrekkelijk rendement kan worden opgebouwd door de juiste aandelen te selecteren. Low volatility, laagvolatiel of conservatief beleggen wordt deze strategie ook wel genoemd. Een verwijzing naar de lage beweeglijkheid (volatiliteit) van de aandelen in portefeuille.’

Dat klinkt als een simpele beleggingsstrategie: kies de minst beweeglijke aandelen.
‘Helaas, het simpelweg kopen van de aandelen die zo min mogelijk koersuitslagen laten zien is niet genoeg. Niet alle aandelen met een lage volatiliteit zijn namelijk even aantrekkelijk. Wie alleen selecteert op basis van volatiliteit in het verleden, creëert een portefeuille waar nog steeds teveel neerwaarts risico in kan zitten. Bovendien loopt de belegger de kans te veel te betalen voor de gewilde stabiele aandelen, nu de laagvolatiele aandelen aan populariteit winnen. Reden voor Robeco om een verbeterde laagvolatiele strategie te gebruiken.’

Hoe bedoel je ‘verbeterde’ strategie? Wat zijn de kenmerken daarvan?
‘Onderzoek laat zien dat het mogelijk is een hoger risicogecorrigeerd rendement te behalen door laagvolatiele aandelen te selecteren die ook een aantrekkelijk rendementspotentieel hebben. Onder andere door bij de selectie van aandelen niet alleen rekening te houden met de volatiliteit, maar ook met andere risicomaatstaven. Zo is er bij de selectie ook aandacht voor de waardering van de aandelen. Duidelijk moet zijn of deze aansluit bij het verwachte potentieel in de toekomst. Daarnaast kijken we naar de invloed van het sentiment op de koers van het aandeel. Ook wordt het dividend dat een onderneming uitkeert nu en in de toekomst, bij de beoordeling meegenomen. Om al deze maatstaven of factoren goed te kunnen beoordelen, gebruiken we een kwantitatief model dat de aandelen met de beste verhouding tussen risico en opwaarts potentieel selecteert. En door het meenemen van rendementsfactoren zijn de resultaten van de portefeuille ook beter in stijgende markten.’