Pieter Duisenberg (45) is een van de nieuwe Tweede Kamerleden voor de VVD. Hij gaf zijn baan op als financieel directeur bij Eneco om zijn politieke ambities te verwezenlijken. De econoom Duisenberg (inderdaad zoon van) betreedt de politieke arena in de wetenschap dat een carrière daar vol onzekerheden is.

Hoe kwam u in aanraking met beleggen?
'Ik kwam in mijn professionele leven al vroeg in contact met beleggen. Mijn eerste baan was bij het pensioenfonds van Shell. Daar werkte ik begin jaren negentig op de obligatie-afdeling. In die tijd – de euro was nog niet ingevoerd – waren er grote verschillen tussen de rendementen van staatsleningen. Met een brede Europese portefeuille speelden we hierop in. Ik was hierbij verantwoordelijk voor de Scandinavische obligaties.'
Ook in mijn laatste baan bij Eneco had ik veel te maken met de financiële markten. Een energiebedrijf is actief op de markten voor gas, elektriciteit en CO2. Als voorzitter van het risicocomité richtte ik me zoveel mogelijk op het afdekken van de risico's van prijsschommelingen.'
Niet alleen zakelijk maar ook privé ben ik alles behalve een risicozoeker op financieel gebied. Bij het wisselen van baan neem ik meer risico's dan bij het beheer van mijn geld. De stap naar de Tweede Kamer is daar een voorbeeld van. In de Tweede Kamer vang je meer wind dan bij de meeste functies in het bedrijfsleven.'

Wat was uw eerste belegging?
'Bij de introductie van internetbeleggen ben ik begonnen met een bescheiden portefeuille met individuele aandelen. Ik dacht dat het interessant was om die bedrijven te volgen en actief te handelen. In de praktijk deed ik dat niet, ik besteedde er te weinig tijd aan. Die portefeuille leidt nu een slapend bestaan. Al met al hebben deze beleggingen weinig opgeleverd. De enige uitschieter was ASML.'

Wat voor andere beleggingen heeft u?
´Je zou kunnen zeggen dat mijn vrouw en ik een deel van ons geld in vastgoed hebben gestoken. Eind jaren negentig hebben we een huisje gekocht in de buurt van Barcelona. We wilden ons geld liever gebruiken voor iets waar we met onze kinderen plezier van hebben. De waarde van het huisje is eerst gestegen en later weer gedaald. Het zal nu weer ongeveer evenveel waard zijn als toen we het kochten.
We hebben vijf jaar geleden ook een woonboot gekocht op De Kaag. We wilden graag iets hebben waar we met de kinderen in het weekeinde naar toe konden. Vanuit Den Haag zijn we in een half uur bij onze boot.´

Heeft u nog beleggingen waar u een speciale band mee heeft?
´Ja. Ik heb drie bijzondere beleggingen. De eerste is een obligatie van Feyenoord. Die kocht ik in 1997 voor 500 gulden bij de geboorte van ons eerste kind. Het rendement is ongeveer 1 procent. Als Feyenoord in een Europese bekerfinale komt, krijg je een rente-opslag. Dat is helaas zelden voorgekomen.
De tweede bijzondere belegging is een aandeel van Koninklijke Tichelaar Makkum, de oudste vennootschap van Nederland. Het ambachtelijke familiebedrijf heeft nog nooit dividend uitgekeerd, maar aandeelhouders krijgen wel elk jaar een speciale schaal of mok. Bovendien is de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in het Friese Makkum een belevenis. Daar komen mensen van heinde en ver die vaak al lang aandeelhouder zijn.
De derde bijzondere belegging is ook de meest succesvolle. Ik heb een aandeel in een windmolen die bij Scheveningen staat. Die windmolen was door Eneco afgeschreven. Met onze buurt hebben we geld voor de renovatie van de molen ingezameld door aandelen uit te geven. Dat hebben we gedaan in het kader van het verminderen van de CO2 uitstoot van onze wijk. Deze investering levert een gemiddeld rendement van 8 procent op. Bovendien produceert de windmolen schone energie.´

Heeft u nog plannen op beleggingsgebied?
´Op dit moment is het moeilijk een beleggingscategorie te vinden met weinig risico en een redelijk rendement. De aandelenkoersen zijn nogal bewegelijk en de rente op obligaties is laag. Ik wil wat actiever op zoek naar obligaties die meer opleveren dan een spaarrekening. Ik denk bijvoorbeeld aan bedrijfsobligaties. Als ik in dat soort leningen stap, zal dat waarschijnlijk zijn via een beleggingsfonds. Een professionele vermogensbeheerder kan die bedrijven beter bijhouden dan ik en als dat tegen overzichtelijke kosten gaat, dan is dat voor mij de beste keuze.
Een andere mogelijkheid die ik zie, is een directe investering in een niet-beursgenoteerde onderneming die ik goed ken en producten maakt die mij aanspreken. Dat kan een bedrijf zijn dat een schone technologie heeft ontwikkeld.'