De deal die de ministers van financiën van de eurozone uiteindelijk hebben gesloten over het problematische Griekse reddingsprogramma, heeft weinig opgeleverd. Zorgwekkend is hoeveel moeite het heeft gekost om tot deze relatief bescheiden maatregelen te komen.

Griekenland krijgt voldoende geld om het tot 2014 uit te zingen. Duitsland is erin geslaagd om lastige besluiten te vermijden in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. En de ministers van financiën van de eurozone kunnen zeggen dat ze de eurozone bijeen hebben gehouden, voorlopig althans.

Maar zou ook maar één van hen daadwerkelijk geloven dat het akkoord van 27 november over de beschikbaarstelling van de eerder toegezegde noodsteun van EUR 34,4 miljard, zelfs maar in de buurt zal komen van een oplossing voor de problemen van de muntunie?

Deal bevat geen oplossing voor de problemen van Griekenland
Waarschijnlijk niet. "Niemand gelooft dat dit de laatste vergadering over Griekenland geweest zal zijn," zegt Robeco's Chief Economist Léon Cornelissen. Er is immers niets gedaan om de groei die Griekenland zo hard nodig heeft, te stimuleren. "Het is opnieuw een stapje vooruit, maar niet een erg grote stap" zegt hij.

Dat er een deal werd gesloten, was geen verrassing. Het pakket maatregelen bestaat uit een verlaging van de rente en kosten op Griekse leningen en een verlenging van de looptijd van leningen. Verder zal de ECB de winst van EUR 11 miljard die gemaakt wordt door het opkopen van Griekse obligaties terugsluizen naar Griekenland en wordt er een obligatieterugkoopprogramma voor Griekenland gestart. "Op het hoogste politieke niveau bestaat nog steeds de wil om Griekenland in de euro te houden," zegt Cornelissen.

Besluiteloosheid EU biedt weinig hoop voor de toekomst
Hij maakt zich wel zorgen over het gebrek aan daadkracht van de EU. Er is lang over gedaan om, binnen het grotere geheel, relatief bescheiden maatregelen te nemen. Hier waren drie bijeenkomsten voor nodig van in totaal ruim 24 uur.
"Het is zorgwekkend dat het zoveel tijd heeft gekost om deze deal te sluiten. Dat voorspelt weinig goeds voor de lastigere besluiten die nog genomen zullen moeten worden," zegt hij. “Het vertrouwen in de EU-leiders zal niet hersteld worden door dit soort gedrag."

Makkelijker doelstelling lijkt ook niet haalbaar
Een ander veelbesproken onderdeel van het akkoord is dat het IMF zijn eis heeft laten varen dat de Griekse staatsschuld in 2020 moet zijn teruggebracht naar minder dan 120 procent van het bruto binnenlands product. Dit is nu bijgesteld naar 124%. Maar dit is geen drama, zegt Cornelissen. "Het is een kleine concessie van het IMF," verklaart hij. Hij voegt daaraan toe dat Griekenland deze bijgestelde doelstelling waarschijnlijk ook niet zal halen.
De overeenkomst is nog onder voorbehoud. Het IMF zal niet over de brug komen voordat het obligatieterugkoopprogramma is uitgevoerd. Bovendien moet de deal nog worden goedgekeurd door verschillende nationale parlementen, waaronder de Duitse Bundestag.
Cornelissen voorziet hier geen probleem: "Geen van de landen wil degene zijn die de trekker overhaalt," zegt hij. Dit soort problemen laat volgens hem zien hoezeer de eurozone te lijden heeft onder de trage besluitvorming. "Dit is niet de manier waarop je een monetaire unie moet leiden”.