Aandelen farmacie zijn uit de gratie bij de belegger. Toch zit er nog veel in het vat voor de sector, ook al neemt de verkoop van merkmedicijnen af nu een groot aantal patenten afloopt.

Consumenten bezuinigen niet graag op medicijnen. Niet als het goed gaat, maar ook niet als het slecht gaat. Daarom zijn grote farmaceutische bedrijven van huis uit minder gevoelig voor economische ontwikkelingen. De inkomsten zijn voorspelbaar en de belegger weet dat te waarderen. Bovendien beschouwt men belangrijke demografische trends als een pluspunt voor de farmaceutische industrie. Denk aan de groei van de wereldbevolking en de verbeterde levensverwachting. Dankzij deze gunstige eigenschappen werden aandelen farmacie voorheen meestal verhandeld met een kleine premie ten opzichte van het gemiddelde van de aandelenmarkten. Maar deze premie is de laatste jaren omgeslagen in een korting.

‘Patent cliff’
"De lagere waardering wordt vooral veroorzaakt door de aflopende patenten van zogenoemde 'blockbuster'-medicijnen. Dit stelt bedrijven in staat generieke varianten van die succesvolle medicijnen op de markt te brengen", verklaart Giorgia Valsesia Gerber, Healthcare-analist bij SAM. "Deze varianten worden voor een veel lagere prijs verkocht dan het origineel. Vanzelfsprekend heeft deze concurrentie grote gevolgen voor de omzet en de winstgevendheid van farmaceutische bedrijven. In de periode 2011-2015 raken volgens IMS Health merkmedicijnen met een totale omzetwaarde van ongeveer 171 miljard dollar hun patentbescherming kwijt. Het jaar 2012 is daarin een piekjaar met een regelrechte 'patent cliff'."

Pijplijn verbetert
‘In 2012 is de productiviteit in de pijplijn wel aangetrokken. We verwachten dat die ontwikkeling in 2013 zal aanhouden, omdat er diverse veelbelovende nieuwe medicijnen worden gelanceerd", aldus Valsesia Gerber. "Maar tegelijkertijd zien we dat de overheden groeiende aandacht hebben voor kostenbesparingen, omdat in veel landen de kosten van gezondheidszorg de pan uit zijn gerezen. In de Verenigde Staten zijn de uitgaven aan gezondheidszorg bijvoorbeeld gestegen naar 17,6% van het bruto binnenlands product."

Veelbelovend
Ondanks de patent cliff en het streven van overheden om de uitgaven in de gezondheidszorg terug te dringen, is farmacie nog steeds een veelbelovende sector. Valsesia Gerber: "De krachtige structurele langetermijntrends ondersteunen de vraag naar aandelen farmacie. In de geïndustrialiseerde wereld worden mensen bijvoorbeeld ouder. En omdat meer dan de helft van alle mensen ouder dan 65 één of meer chronische aandoeningen heeft, speelt de vergrijzing een belangrijke rol. Daarnaast zien we dat wereldwijd steeds meer mensen een westerse levensstijl aannemen. Deze trends bieden kansen voor bedrijven die innovatieve geneesmiddelen ontwikkelen voor aandoeningen waar nog geen medicijn voor beschikbaar is of voor zeer zeldzame behandelingen."