Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

“Vanaf mijn 18e wilde ik fondsmanager worden”

“Vanaf mijn 18e wilde ik fondsmanager worden”

04 apr 2013 | Beleggen124 views

Wie is nu de man achter het fonds? Jack Neele vertelt in dit interview openhartig over zichzelf, zijn fonds, zijn favoriete belegger en nog veel meer: “Vanaf mijn 18e wilde ik fondsmanager worden”

Jack Neele
Jack
Neele
Fondsmanager Robeco Global Consumer Trends Equities

Hoe lang zit je al in het vak?
Sinds 1999, dus alweer 14 jaar.
 
Heb je altijd al fondsmanager willen worden?
Ja, zo rond mijn 18e jaar wist ik dat ik fondsmanager wilde worden. Direct na mijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam ben ik bij de Generale Bank begonnen bij de afdeling Vermogensbeheer. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar Robeco, nu alweer 7 jaar geleden.
 
Beleg je zelf in je fonds?
Ja, al jaren!
 
Wat is je favoriete aandeel?
De grootste positie die we nu in het fonds hebben is Google, maar Amazon is mijn persoonlijke favoriet. Een gevaarlijke uitspraak, want als fondsmanager moet je ervoor zorgen dat je niet verliefd wordt op je aandeel. Dan kan je er langer in blijven zitten dan eigenlijk goed is. 
 
Hoe werkt dat nou, een fonds beheren?
Het draait om vooruitkijken: welke trends en ontwikkelingen zie je in de wereld en welke bedrijven bereiden zich goed voor op deze veranderingen? 
 
Doe je dat alleen of heb je een team tot je beschikking?
Ik werk samen met één collega, Richard Speetjens, en daarnaast putten we uit de kennis en ervaring van analisten, kwantitatief onderzoek en andere beleggingsteams.
 
Hoe motiveer jij je team?
Het werk is zo interessant, dat dat eigenlijk niet nodig is. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.
 
Wat is je motto?
“Structurele groei levert structureel waarde op.” 
 
Hoe omschrijf je jezelf in één zin?
Enthousiast, eerlijk en nieuwsgierig. 
 
Wat vind je het mooiste aan je vak?
De veelzijdigheid. Alle ontwikkelingen en veranderingen waar dan ook ter wereld, kunnen van invloed zijn op de markt. Dat maakt mijn vak enorm interessant.
 
Wie of wat inspireert je?
Mensen die zeer goed zijn in hun vak, bijvoorbeeld sporters als Roger Federer of André Agassi. Of de topman van Amazon, Jeff Bezos. 
 
Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd in het vak?
Be humble. Ik ben in 1999 begonnen en heb de IT-bubbel en de kredietcrisis meegemaakt. Je kunt je zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst, maar hoe die er precies uitziet weet niemand.
 
Wat doe je als je niet werkt?
Tennissen, lezen, vooral thrillers, en ook buiten mijn werk houd ik me bezig met trends op het gebied van IT en telecom en nieuwe gadgets.
 
Welk boek moet echt iedereen lezen?
“Ons feilbare denken” van Daniel Kahneman. 
 
Wie vind je de beste in je vak?
Binnen Robeco vind ik Mark Glazener en Arnout van Rijn de beste, ook al hanteren ze allebei een heel andere strategie dan ik. Ik bewonder hun kennis en ervaring en ook de wijze waarop zij de rust weten te bewaren, ook in tijden van crisis. Buiten Robeco kijk ik naar T. Rowe Price, de grondlegger van de groeistrategie voor beleggen. 
 
Je favoriete economische/beleggingstheorie is…?
Behavioral finance, de wetenschap die zich bezighoudt met gedrag en beslissingen rondom geld en beleggingen. Het boek van Kahneman gaat onder andere daarover.

De genoemde financiële instrumenten zijn bedoeld om de lezer te voorzien van informatie, maar geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel