Wie het verloop van de AEX-index van de afgelopen jaren bekijkt, zou niet denken dat ons land gebukt gaat onder een economische crisis. Sinds januari 2009 is de index met 122 punten gestegen. Dat komt neer op een stijging van bijna 50 procent, ofwel ruim 10 procent per jaar. De Dow Jones-index is in deze periode zelfs met 80 procent opgelopen. Deze toonaangevende Amerikaanse index noteert nu zelfs hoger dan vóór de crisis.

Aandelenbeleggers hebben de afgelopen jaren dus een flinke rit omhoog kunnen maken. Dat lijkt opmerkelijk, gezien de huidige economische situatie. De geschiedenis wijst echter uit dat economische groei en rendement op de beurzen niet altijd gelijk opgaan met elkaar. Integendeel: de beurzen lopen vaak vooruit op economische groei.

Lichtpuntjes
Die groei is nog broos, maar er zijn wel lichtpuntjes te vinden; met name in de Verenigde Staten. De Amerikaanse werkloosheid is inmiddels gedaald naar 7,6 procent, tegen 10 procent eind 2009.
Ook de huizenmarkt, waarmee de kredietcrisis destijds begon, trekt aan. De gemiddelde huizenprijs in de twintig grootste Amerikaanse steden is afgelopen jaar met ruim 12 procent gestegen, de grootste toename in zeven jaar. Ook worden woningen sneller verkocht.
Verder nemen de consumentenuitgaven toe. Vooral de autoverkopen zitten in de lift.
Europa blijft nog steeds een zorgenkindje, maar de situatie lijkt zich wel wat te stabiliseren. Een belangrijke economische barometer is de Europese inkoopmanagersindex. Deze kwam onlangs voor het eerst sinds januari 2012 weer boven de 50 punten uit. Dat duidt op een licht aantrekkende economische groei.

Dividend
Behalve economische factoren zijn er ook beursgerelateerde factoren die de koersstijgingen van de afgelopen jaren kunnen verklaren. De Federal Reserve heeft de afgelopen jaren honderden miljarden dollars in de markten gepompt. Dit heeft de rente gedrukt. Hierdoor werden aandelen aantrekkelijker ten opzichte van obligaties. Ook konden bedrijven vanwege de lage rente goedkoper lenen. Daar profiteerden aandeelhouders indirect van mee.
Daarnaast keren veel bedrijven inmiddels weer aardig wat dividend uit. Volgens de Amerikaanse indexsamensteller S&P Dow Jones Indices stevenen Amerikaanse bedrijven dit jaar zelfs af op een dividendrecord. Verder zijn aandelen in het eerste jaar van de crisis wel heel fors afgestraft en dat heeft koopjesjagers aangetrokken.

Nervositeit
Ondanks al deze positieve factoren, zijn de beurzen erg beweeglijk, wat duidt op nervositeit onder beleggers. In Zuid-Europa zijn de zorgen nog niet voorbij. Ook kijken beleggers argwanend naar China, waar de economische groei vertraagt en de schulden de afgelopen jaren fors zijn opgelopen. Verder zal Federal Reserve de aankopen van Amerikaanse obligaties - een belangrijke stimuleringsmaatregel – op termijn gaan afbouwen. Voorzichtigheid blijft dus geboden.