De beleggingsaanpak van het fonds Robeco lijkt zich uit te betalen. Per eind juni 2013 behoort het fonds tot het hoogste segment van de Morningstar-categorie ‘wereldwijde aandelenfondsen gemengd’ op basis van de nettorendementen over de afgelopen 10 jaar, 5 jaar, 3 jaar, 1 jaar, 6 maanden en 1 maand. Over de laatste 3 en 5 jaar behoort het fonds tot de beste 10% binnen zijn categorie.

Stabiele resultaten staan voorop

Fondsmanager Mark Glazener: ‘In de loop der tijd is de doelstelling van het fonds Robeco aangescherpt tot ‘een betrouwbare en duurzame partner te zijn voor beleggen in wereldwijde aandelenmarkten’. Het doel is en blijft om stabiele resultaten te halen. De positie in het het bovenste segment van de Morningstar-rankings toont aan, dat dat is gelukt. Niet door altijd aan de top te staan, maar juist door regelmatig en consequent de tweede plaats te halen. De nummer één was namelijk zeker niet altijd dezelfde. Een tijd lang was het Fortis Obam, daarna – en nu nog steeds - waren het Skagen Global en Aberdeen. Maar deze laatste twee fondsen blijven dit jaar toch zo’n 4% tot 8% achter bij Robeco N.V. Vele tweede plaatsen op rij maken Robeco NV dan ook de eerste keuze.’

Niet voor cowboys
Glazener: ‘Het Robeco-fonds is niet voor cowboys . Het fonds beoogt een rendement te halen dat het gemiddelde van wereldwijde aandelen reflecteert en liefst een beetje meer. ‘Wereldwijde aandelenmarkten’ houdt in, dat de klant met een aandeel in het fonds Robeco direct toegang krijgt tot aandelenmarkten over de gehele wereld. Dat biedt gemak, maar ook de mogelijkheid om keuzes te maken over de gehele wereld. Neem de automobielsector. Over de afgelopen 10 jaar hadden we geen Amerikaanse automobielfabrikanten in portefeuille. Wel Toyota en BMW. Als de gehele wereld je werkterrein is, kun je scherpe keuzes maken. Voor automobielfabrikanten moest je niet in de Verenigde Staten zijn.’

Ook duurzaam
‘In 2009 zetten wij ook onze eerste stappen op het gebied van duurzaam beleggen. Vanaf dat jaar werd het bij de selectie van aandelen steeds belangrijker om rekening te houden met mens, milieu en maatschappij. En met RobecoSAM hebben wij analisten in huis met jarenlange ervaring op het gebied van duurzaamheid. Informatie over de duurzaamheid van een bedrijf wordt meegenomen in de analyse en heeft gevolgen voor de beoordeling van een aandeel. Het blijft dus niet bij woorden.’

risicometer-6.gif