In Londen heeft de Maastrichtse hoogleraar Mark Post de eerste hamburger gepresenteerd die volledig kunstmatig in een laboratorium is geproduceerd. Het heeft Post drie maanden gekost om op basis van stamcellen van een koe het vlees helemaal op te kweken. Hierdoor heeft de kweekburger in ieder geval het record voor de duurste burger ooit gebroken. Dat was daarvoor in handen van 666 Burger in New York, waar de met onder meer bladgoud, kaviaar en kreeft bereide Douche Burger maar liefst 666 dollar (ruim 500 euro) kost. Volgens Post bedragen de kosten voor de kweekburger maar liefst 250.000 euro, vooral aan arbeidsuren, energie- en laboratoriumkosten. De totale onderzoekskosten lopen in de miljoenen euro’s. Het project wordt gefinancierd door een subsidie van de Nederlandse overheid, maar ook door een grote bijdrage van Google-oprichter Sergey Brin. In tegenstelling tot de 666 Burger is de kweekburger geen marketingstunt, maar een initiatief om aandacht te vragen voor een meer duurzame voedingsindustrie.

Duurzame burger
Voor de productie van een kilo vlees is ongeveer vijf kilo aan veevoer nodig. Hierdoor wordt ongeveer 70 procent van de beschikbare landbouwgrond direct of indirect gebruikt voor vleesproductie. Die verhouding wordt op den duur onhoudbaar, in een wereld waar de bevolking snel toeneemt en waar een stijgende welvaart ervoor zorgt dat vlees bij steeds meer mensen op het menu komt te staan. Daar komt bij dat de huidige veestapel ongeveer 15 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt. Die uitstoot kan enorm dalen als wordt overgeschakeld op kweekburgers uit gespecialiseerde laboratoria. De totale oppervlakte die nodig is voor de vleesproductie kan volgens Post met maar liefst 99 procent  afnemen.

In de supermarkt
Het hoge prijskaartje en de verschillen met traditioneel vlees betekenen dat de kweekburger op korte termijn geen marktdebuut zal maken. Omdat er geen bloed door de spieren loopt, heeft het vlees een veel grijzere kleur dan gebruikelijk. Om de spieren te stimuleren en de beweging na te bootsen die ze zouden krijgen wanneer een koe door de weide loopt, kreeg het gekweekte vlees kleine stroomschokjes. Ook de smaak verschilt van een traditionele hamburger, omdat het Post nog werkt aan het kunstmatig opkweken van vetcellen. Bij de presentatie van de kweekburger zei hij dat massaproductie van kunstmatig vlees goed mogelijk is: ‘Het duurt misschien nog 10 jaar, maar uiteindelijk denk ik dat kweekvlees gewoon in de supermarkt komt te liggen, naast de gewone biefstukken en hamburgers.’