Toenemende spanning in het Midden-Oosten, onrust over de Amerikaanse rente en politieke onzekerheden in de westerse industrielanden zijn redenen voor een voorzichtiger beleggingsbeleid.

Optelsom van factoren
Een minder risicovolle insteek in de beleggingsportefeuilles is gepast, nu de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een (beperkte) interventie in Syrië niet langer uitsluiten, zegt Artino Janssen. Janssen is Chief Investment Officer Asset Allocations bij Robeco en daarmee verantwoordelijk voor de samenstelling van de mixfondsen. “Maar Syrië is niet de enige reden. De toegenomen spanning in het Midden-Oosten moet je optellen bij de aanstaande afbouw van goedkoop geld in Amerika, en de onzekerheid die de Duitse parlementsverkiezingen in september met zich meebrengen.”

Onzekerheid op financiële markten
Janssen verwacht niet dat de afbouw van de steun van het Amerikaanse stelsel van centrale banken aan de economie negatief zal uitwerken, maar het leidt wel tot onzekerheid op de financiële markten. Een verdere stijging van de rente op de kapitaalmarkt is zeer realistisch, en dat is ongunstig voor de aandelenmarkten. Ook een uitspraak dit najaar van het Duitse Hof (over het opkopen van obligaties door de ECB), twijfels over het beleid van de Japanse regering en de doorsudderende problemen in de Europese muntunie noemt Janssen als aanvullende redenen om “risico van tafel te halen”.

Winst nemen in aandelen
De reeks van risicofactoren is voor Janssen en zijn collega’s reden om winst te nemen en de overweging van aandelen in de ontwikkelde markten (Europa, Noord-Amerika en Japan) terug te brengen. “Opgeteld bij de lichte onderweging van aandelen in opkomende markten, staan aandelen nu op neutraal.” Twee weken eerder zette de vermogensbeheerder de stap om de belangen in onroerend goed af te bouwen vanwege de gevoeligheid van deze vermogenscategorie voor rentestijgingen. Robeco is nu ‘onderwogen’ in onroerend goed.

Rekening houden met hogere olieprijs
Maar waar gaan de vrijkomende middelen heen? Janssen: “We hebben de onderweging van grondstoffen weggewerkt.” De belangrijkste reden hiervoor is de kans op een scherpe olieprijsstijging. Dat Syrië geen olie produceert maakt volgens hem niet uit: “De kans op escalatie van het conflict in de regio is toegenomen. En olie kent binnen grondstoffen een zware weging”, zegt Janssen. Grondstoffen kennen nu een neutrale weging binnen de gespreide portefeuilles. Hoogrentende bedrijfsobligaties zijn favoriet bij Robeco.