Grote bedrijven als Amazon.com en computerfabrikant Lenovo hebben hun oog laten vallen op de lucratieve maar extreem competitieve smartphonemarkt.

De Amerikaanse internetwinkel Amazon.com wil volgens de Financial Times samen met HTC een eigen smartphone ontwikkelen. Ook de Chinese computerfabrikant Lenovo zou de activiteiten gaan uitbreiden naar de productie van goedkope toestellen. Volgens Jack Neele, beheerder van het Robeco Global Consumer Trend Equities Fonds, maken eventuele nieuwkomers weinig kans om op deze markt voor een aardverschuiving te zorgen. Daarvoor is de positie van Samsung en Apple in zijn ogen te sterk en ligt de innovatiesnelheid te laag.

Marktleiders
“Apple heeft een heel sterke merknaam en een grote schare fans in het duurdere segment van de markt, terwijl Samsung een groot voordeel heeft doordat het zelf alle onderdelen zoals chips en schermen maakt”, legt Neele uit. “De sterke positie van deze bedrijven blijkt ook uit de steeds kleinere rol die fabrikanten als Nokia, HTC en Blackberry spelen. Die ondernemingen maken stuk voor stuk goede toestellen, maar ze slagen er niet in om marktaandeel te winnen. Apple en Samsung zijn samen goed voor bijna de volledige winst die op de wereldwijde smartphonemarkt wordt geboekt.”

Innovatiesnelheid vlakt af
“De markt is volwassen geworden”, constateert Neele. “In veel landen heeft bijna iedereen al een smartphone. Bovendien neemt de snelheid van innovatie af, waardoor mensen minder reden hebben om over te stappen. Het verschil tussen de iPhone 2 en 3 was bijvoorbeeld veel groter dan tussen de 4 en 5.” De grote sprongen in gebruiksgemak zijn al gemaakt. Bij de huidige generaties zit het verschil in een camera die iets scherper is of in een iets grotere geheugenkaart, in plaats van een revolutionair groot scherm of in een veel groter bedieningsgemak. Zelfs als de innovatie weer in een stroomversnelling komt, lopen Apple en Samsung daar waarschijnlijk bij voorop volgens Neele: “Samsung is bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van een flexibel scherm en Apple ontwikkelt een toepassing waarmee je met vingerafdrukken betalingen kunt verrichten.”

Het eind van de cyclus
Door de afnemende innovatiesnelheid duurt het langer voordat een toestel echt achterhaald is. Hierdoor zijn consumenten steeds minder snel geneigd om een nieuwe smartphone te kopen. Het Amerikaanse project Phonebloks lijkt deze lijn zelfs helemaal door te trekken. De onderneming probeert voldoende steun te krijgen voor de ontwikkeling van een toestel dat consumenten uit meerdere bouwstenen zelf kunnen samenstellen. Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren kan dan zelf bepaald worden hoe groot de batterijcapaciteit moet zijn, of hoe hoog de kwaliteit van de camera. Als een onderdeel kapot gaat of heel erg achterhaald is, kan het eenvoudig vervangen worden. Half oktober had het initiatief meer dan 900.000 steunbetuigingen ontvangen.

Het fonds Robeco Global Consumer Trends Equities belegt in Samsung en Amazon. De genoemde financiële instrumenten zijn bedoeld om de lezer te voorzien van informatie, maar geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.