Een paar jaar geleden, eind 2010, plaatsten we een brutale advertentie. Paginagroot vertelden we in de kranten dat wij positief waren over het komende beursjaar. En wat zaten we er naast…of toch ook weer niet? Achteraf is het altijd makkelijk praten, maar laten we eens kijken wat we destijds beweerden over het verwachte beursklimaat (klik hier voor volledige tekst). 
 
Om te beginnen waren we opmerkelijk positief over het jaar 2011. En we geven het direct toe, daar waren we toch iets te enthousiast. 2011 bleek een teleurstellend aandelen jaar. En beleggingen in opkomende markten blijven al een tijdje qua performance achter bij die van ontwikkelde landen.
 
Maar wat was de strekking van ons betoog nu eigenlijk? Ging het ons echt om 2011? Robeco is immers altijd voorvechter geweest van de lange termijn aanpak. We zeiden “Maar let wel, mochten deze positieve vooruitzichten voor 2011 u aan het denken zetten, weet dan dat voor beleggen altijd een langetermijnbril vereist is.” Dus laten we eens verder kijken dan dat ene jaar. Waar staan we dan nu?  Inmiddels zijn er mooie rendementen gehaald op zowel obligaties als aandelen. Laten we een paar belangrijke categorieën op een rijtje zetten:

Performance in EUR, muv EMD*

201120122013 YTD**
Aandelen-4%14%13%
Onroerend goed5%21%2%
HY4%19%3%
IG6%10%-2%
EMD staats ($)-2%17%-8%
Staatsobligaties6%4%0%
Grondstoffen-11%-1%-9%
*Rendementen in euro, met uitzondering van obligaties opkomende markten (dollar). Rendementen aandelen, OG, EMD en grondstoffen zijn in euro zonder afdekking tegen valutaschommelingen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
**Tot 30 september 2013


Inderdaad, we hadden het niet bij het juiste eind voor 2011. Maar de periode erna toont vooral voor aandelen een sterke ontwikkeling. En vooral in 2012 mooie cijfers in vrijwel alle categorieën. In 2013 is het beeld wisselender. Met nog steeds een positieve aandelenmarkt, maar duidelijk mindere resultaten in staatobligaties en grondstoffen. Dus uitspraken over één jaar zijn lastig, maar beleggen over langere termijn is volgens ons de beste manier om te werken aan verantwoorde vermogensgroei. Naast sparen, niet in plaats ervan. Gespreid en nooit met geld dat u niet even een poosje kunt missen.
 
En ja, wie dus destijds had besloten om te gaan beleggen, had uitgaande van een gespreide portefeuille naar alle waarschijnlijkheid fors meer verdiend dan met sparen.
 
Wilt u meer weten over beleggen bij Robeco, klik dan hier.