Volkswagen, Nestlé, Air France-KLM en Akzo Nobel zijn vier bekende namen die in de Dow Jones Sustainability Index op nummer 1 staan in hun sector. Maar wat zegt het de belegger?

Elke najaar kijken bedrijven en beleggers naar de nieuwe samenstelling dan de Dow Jones Sustainability Index. Deze duurzame index, die al sinds 1999 bestaat, selecteert de 10 procent duurzaamste beursgenoteerde ondernemingen per sector. De index wordt samengesteld op basis van onderzoeksresultaten van RobecoSAM, onderdeel van Robeco. RobecoSAM onderzoekt hoe bedrijven scoren op milieubeleid, sociaal beleid en goed bestuur. Wat is de waarde voor beleggers?
 
Dubbel effect
“De Dow Jones Sustainability Index heeft twee belangrijke effecten”, zegt Kathelijne Marritt-Alers, senior relationship manager indices van RobecoSAM. “Aan de ene kant stimuleert deze index het nemen van duurzame maatregelen. Veel bedrijven willen in deze index komen en doen hun best om bijvoorbeeld grondstoffen efficiënter te gebruiken dan hun sectorgenoten.”
Aan de andere kant biedt de index beleggers de mogelijkheid op een relatief simpele manier te beleggen in duurzame uitblinkers. “Er zijn tal van beleggingsproducten zoals trackers en beleggingsfondsen die gebruikmaken van deze index. In totaal wordt zo’n 3,4 miljard euro belegd in producten, gekoppeld aan deze index”, aldus Marritt-Alers.

Elk najaar wordt de index herzien op grond van nieuwe onderzoeksgegevens van RobecoSAM. Deze organisatie stuurt een vragenlijst naar duizenden ondernemingen en trekt klachten van actiegroepen over bedrijven na. “Meestal vallen concerns uit de index omdat andere bedrijven het beter zijn gaan doen. Soms is de oorzaak een schandaal dat aan het licht kwam. Zo verdween Olympus uit de Aziatische index nadat daar een grootschalig boekhoudschandaal werd ontdekt”, vertelt Marritt-Alers.

De Dow Jones Sustainability Index is niet selectief wat sectoren betreft. Dat wil zeggen dat ook bijvoorbeeld alcoholproducten en oliemaatschappijen in de index staan. “Het is aan beleggers zelf om te beslissen of ze bepaalde sectoren willen uitsluiten”, zegt Marritt-Alers. “Wij bieden de mogelijkheid te beleggen in de duurzaamste bedrijven van elke sector.”
 
Hollands glorie
Europese bedrijven en ondernemingen met Nederlandse wortels zijn goed vertegenwoordigd in de index. Zo staan behalve Akzo Nobel ook Unilever, Philips en DSM al jaren in de index. Marritt-Alers: “Die bedrijven lopen voor op het gebied van duurzaamheid en verstrekken daar ook veel informatie over. De helft van de index bestaat uit Europese ondernemingen. Dat is ook de reden dat de index de afgelopen jaren achterblijft bij de gewone index. Europese aandelen deden het minder goed dan Amerikaanse.”
 
Dit jaar zijn grote bekende afvallers Johnson & Johnson (geneesmiddelen), HSBC (bank) en Vodafone (telecom). Grote nieuwkomers zijn Bank of America, UBS en United Parcel Service. Marritt-Alers: “Een deel van de verschuivingen is te wijten aan een nieuwe indeling in sectoren die we hebben ingevoerd. We gebruiken nu een indeling die de meeste grote indexmakers hanteren. Dat maakt indices beter vergelijkbaar.”