Wie denkt dat er momenteel niets aan consumenten valt te verdienen, heeft buiten Robeco Global Consumer Trends Equities gerekend. Sinds de uitbraak van de crisis boekte dit beleggingsfonds een nettorendement van gemiddeld 26,6 procent per jaar*. Wat is het geheim?

Bellen met je smartphone, shoppen voor de feestdagen, een reis boeken via internet... Bijna geen belegging is tastbaarder dan Robeco Global Consumer Trends Equities. Dit fonds belegt wereldwijd in consumenten-gerelateerde bedrijven, zoals producenten van luxegoederen, makers van apps en ondernemingen met een sterk merk.

De gekozen strategie loont, want het fonds behaalt ondanks de economische crisis hoge dubbelcijferige rendementen. Dit was voor de Britse financiële uitgever Citywire onlangs reden om beheerder Jack Neele uit te roepen tot een van de beste tien fondsmanagers van de afgelopen vijf jaar.

Kwaliteitsbedrijven
Wat is het geheim? "Wij focussen ons vooral op bedrijven die in een individuele niche goed zijn gepositioneerd: ondernemingen die de concurrentie voor zijn, sneller groeien dan de markt en hogere winstmarges genereren", antwoordt Jack Neele. Hij en zijn collega Richard Speetjens mikken niet op eendagsvliegen, maar op kwaliteitsbedrijven die in staat zijn het groeitempo over een langere periode vol te houden. Voor dit soort aandelen moet vaak iets meer worden betaald, erkent Neele. "Maar de praktijk wijst uit dat dit meestal wordt terugverdiend, omdat de winstvooruitzichten goed zijn en het risico op het selecteren van slecht presterende ondernemingen een stuk kleiner is."

Apps
Robeco Global Consumer Trends Equities bespeelt drie structurele groeitrends. De eerste trend is de 'digitale consument'. De verkoop via webshops neemt toe en steeds meer mensen beschikken over een smartphone of tablet. Vooral bedrijven die diensten leveren via smartphones doen momenteel goede zaken, stelt Neele. "Makers van goede apps weten steeds meer consumenten te bereiken en kunnen daar grote bedragen mee verdienen." Enkele voorbeelden van beleggingen in deze trend zijn de reisreviewsite Trip Advisor en de online kaartendienst Google Maps.

De tweede trend betreft de groeiende consumentenbestedingen in opkomende markten. Behalve in China ziet Neele inmiddels ook volop beleggingskansen in andere opkomende markten, zoals Rusland, Indonesië en Brazilië.

Sterke merken
De derde trend is de voorkeur van veel consumenten voor sterke merken. Evergreens als Nike en Starbucks zitten al jarenlang in de portefeuille. Maar Neele kijkt ook naar merken die nu nog klein zijn, maar de potentie hebben om verder te groeien. "Een mooi voorbeeld is Victoria’s Secret. Dat lingeriemerk haalt nu nog 90 procent van de omzet uit de VS, maar heeft kansen om internationaal door te breken." Neele en Speetjens zijn erg selectief. Een bedrijf moet de meeste omzet genereren uit een van de drie trends en daarnaast uitblinken in concurrentiekracht, resultaten en winstvooruitzichten.

Trouw
Hebben ze een bedrijf geselecteerd, dan blijven ze trouw aan hun keuze. "Een van onze beste beleggingen is Asos, een Britse kledingwebshop. Dit aandeel noteerde in 2009 nog 4 Britse pond en nu 58 pond", zegt Neele. Hij heeft in deze periode het belang in dit bedrijf wel een beetje afgebouwd, maar niet volledig, om de rit omhoog te kunnen voortzetten.

Die strategie werpt haar vruchten af. Wie op 1 januari was ingestapt, had de waarde van zijn inleg met 31 procent zien groeien* (peildatum: 30 november). En wie al vijf jaar geleden voor dit fonds had gekozen, had een nettorendement behaald van gemiddeld 26,6 procent per jaar*. Dat is bijna twee keer zo veel als de wereldwijde MSCI All Countries World-index.

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Het fonds Robeco Global Consumer Trends Equities belegt o.a. in Tripadvisor, Asos en Victoria’s Secret.

De genoemde financiële instrumenten zijn bedoeld om de lezer te voorzien van informatie, maar geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.

Belangrijke informatie:
Robeco Institutional Asset Management B.V. (Handelsregister nummer 24123167) heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. Voor het fonds Robeco Global Consumer Trends Equities (een subfonds van Robeco Capital Growth Funds, SICAV) is Essentiële Beleggersinformatie opgesteld en is er tevens een prospectus vervaardigd. Deze zijn kosteloos te verkrijgen via www.robeco.nl