Een interactieve, lichtgevende snelweg, een smogstofzuiger en lichtgevende planten. Dat dromen en commercie wel degelijk kunnen samengaan, bewijst Daan Roosegaarde. Samen met grote bedrijven als Heijmans, AkzoNobel en DSM investeert hij in nieuwe dromen. De kunstenaar/ondernemer roept beleggers op hetzelfde te doen.

"Ik ga het hebben over investeren in nieuwe dromen. Ik denk dat dát is wat we echt moeten doen, in plaats van turen naar rentegrafieken." Met deze prikkelende woorden startte kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde zijn presentatie tijdens het beleggingsevenement Robeco Live.

Hij wees zijn toehoorders erop dat het oude systeem crasht; in zowel economisch als ecologisch opzicht. Dat vraagt om drastische oplossingen die de wereld ècht vooruit helpen.

Met innovatieve projecten, zoals de 'slimme snelweg' probeert Roosegaarde nieuwe dromen te verwezenlijken. Dat doet hij niet alleen, maar samen met diverse multinationals. "Het is belangrijk na te denken hoe je een droom en een excelsheet aan elkaar kunt koppelen."

Welke trends signaleert u?
"We zien dat de overheid zich steeds verder terugtrekt, op allerlei terreinen. Tegelijkertijd wordt de technologie steeds slimmer, waardoor mensen steeds meer zelfvoorzienend en zelfinformerend worden. Dat leidt tot innovaties als een digitale pleister die de hartslag detecteert.

Een andere trend is dat technologie steeds meer draagbaar wordt. Denk bijvoorbeeld aan smart watches, waarin allerlei functies zijn ingebouwd.

Verder verwacht ik dat we steeds meer gaan leren van de natuur. Zou het bijvoorbeeld niet prachtig zijn als we onze omgeving konden verlichten door gebruik te maken van de lichtgevende effecten van vuurvliegjes?"

U werkt samen met grote bedrijven. Kunnen deze ondernemingen die innovaties niet zelfstandig realiseren?
"Innovatie komt vaak van buitenaf. Iedereen heeft een blinde vlek; ook grote bedrijven. Daarom kan het heel verfrissend zijn om te praten met mensen van buiten je eigen comfortzone, zoals kunstenaars. Dat geldt ook omgekeerd. Ik heb bedrijven nodig die de technologie leveren om mijn ideeën uit te werken. Ik heb geen verstand van asfalt, maar Heijmans wèl. We werken nu samen aan een 'slimme snelweg', die 's nachts licht geeft, bij vorst sneeuwkristallen op het wegdek toont en elektrische auto's oplaadt. Door verschillende werelden bij elkaar te brengen - ontwerpers, wetenschappers en bedrijven - ontstaan nieuwe ideeën."

Zulke samenwerkingsverbanden zijn vrij nieuw. Speelt de crisis daarbij een rol?
"Zeker. Bedrijven realiseren zich dat ze niet op deze manier door kunnen gaan en dat het nodig is om te investeren in nieuwe dromen om echt die stap vooruit te kunnen maken. Zonder de crisis zou die slimme snelweg er nooit zijn gekomen. Nu staan bedrijven in de rij om na te denken over innovatieve oplossingen. Zo toont ook Tesla interesse voor het opladen van elektrische auto's en vroeg de emir van Qatar laatst hoeveel een kilometer slimme snelweg kost. De crisis biedt ons een mogelijkheid om een nieuw statement te maken."

De smogstofzuiger is zo'n statement. Wat is dat eigenlijk?
"Ik houd van technologie, maar technologie creëert soms onbedoelde en ongewenste neveneffecten. Zo gaat Peking gebukt onder een dikke laag smog. We werken daar nu aan een apparaat dat via een magnetisch veld smog naar beneden trekt. Hierdoor ontstaat een smogvrije zone, waar mensen de zon weer kunnen zien elkaar kunnen ontmoeten. De koolstof uit de smog willen we verwerken tot diamanten. De winst kunnen we vervolgens inzetten voor nog meer smogvrije parken. Zo verwerken we iets problematisch tot poëzie."

Een typisch Nederlandse vraag: wie moet die innovatieve projecten betalen?
"Het zou fantastisch zijn als bedrijven een bepaald percentage van hun (verwachte) winst zouden steken in een proeftuin voor nieuwe projecten. Dat past ook wel bij Nederland, Nederlandse ondernemers zijn van oudsher half dominee-half ondernemer. Dat heeft ons veel gebracht. Kinderdijk bijvoorbeeld was oorspronkelijk bedoeld om het waterpeil op orde te houden en is nu een toeristische trekpleister. Het wordt tijd om nieuwe, vergelijkbare initiatieven te ontplooien. Dat zou de trots en het vakmanschap bij Nederlandse bedrijven terugbrengen."

Ziet u ook een rol weggelegd voor beleggers?
"Absoluut. Ik begrijp echt wel dat je niet je hele vermogen in een proeflab kunt steken. Maar ik zou aandeelhouders wel willen oproepen te investeren in nieuwe ideeën. Anders verandert Nederland in een openluchtmuseum. En ik zou hen ook willen vragen om behalve rendement ook hun idealen mee te laten wegen. Denk na hoe je wil dat de toekomst eruit ziet en maak dan een keuze waarin je investeert. Dan gaat de wereld er heel anders uit zien. Aandeelhouders hebben die macht. Die moeten ze benutten."