Grote concerns hebben de naam de ondernemingszin in de kiem te smoren. Te veel chefs, regels en bureaucratie frustreren ondernemende geesten. De beste oplossing is vaak de baas vaarwel te zeggen en voor jezelf te beginnen.

De overname van het grootste deel van Nokia dit najaar door Microsoft was voor een groepje Nokia-medewerkers het moment om een gewaagde stap te zetten. Begin september liet onder meer Thomas Zilliacus, de baas van Nokia in Azië, weten een nieuw bedrijf te starten. Zilliacus, die vijftien jaar bij het Finse telecombedrijf heeft gewerkt, doopte de start-up Newkia. Volgend jaar hoopt het bedrijf een nieuwe smartphone op de markt te brengen.

Zilliacus en zijn mensen zijn niet de eersten die het te benauwd vonden onder de vleugels van het moederbedrijf. Zeker in de hightechsector is dit fenomeen schering en inslag. Zo grossieren bedrijven als Apple, Microsoft en Apple in ex-werknemers die willen bewijzen dat ze op eigen benen kunnen staan.

Vier voorbeelden van geslaagde en minder geslaagde pogingen van ex-medewerkers om een eigen bedrijf uit de grond te stampen.

Nest
Voormalige werknemers van Apple zijn Nest begonnen. Dit bedrijf heeft een nieuwe thermostaat ontworpen die dezelfde uitstraling heeft als een iPhone: strak en aaibaar. Nest is niet het enige bedrijf dat de thermostaat nieuw leven inblaast met ICT, maar wel een onderneming die weet dat een aantrekkelijk ontwerp het halve werk is.

RealPlayer
RealPlayer, een van de eerste programma’s waarmee streaming geluid en video kon worden afgespeeld, is ontwikkeld door Rob Glaser. Voordat Glaser RealNetworks oprichtte, was Bill Gates zo’n tien jaar zijn baas. 

Instagram
Zowel bij de ontwikkeling van Twitter als Facebook waren ex-Googlewerknemers betrokken. Ook Instagram, een snelle app om foto’s mee te bewerken en te delen, is deels ontsproten aan het brein van een ex-medewerker van de zoekmachinemaker.
Niet alles dat ex-Googlemedewerkers aanraken, verandert in goud. Enkele nerds die hun voormalige werkgever het leven zuur wilden maken met een alternatief zoekprogramma, zagen hun bedrijf failliet gaan.

Innr
In Nederland speelt Philips een beetje de rol van Microsoft en Apple. In de omgeving van Eindhoven klagen de bewoners niet meer over de sluiting van veel Philips-onderdelen. Het vertrek van de elektronicagigant bood veel initiatiefrijke ondernemers de kans iets nieuws op te bouwen. Veel ondernemingen hebben nog raakvlakken met Philips en de oude gebouwen van Philips worden nu bevolkt door tientallen technologiebedrijven.
Innr is een voorbeeld van een bedrijf dat is opgezet door drie ex-Philips-werknemers. De appel is niet ver van de boom gevallen. Met Innr kunnen consumenten online een lichtplan maken voor hun huis. Innr levert desgewenst ook de draadloos te bedienen ledverlichting. Volgend jaar wil Innr, dat kapitaal heeft opgehaald met crowdfunding, de eerste lichtsystemen op de markt brengen.