Aandelen uit opkomende markten hebben een zware tijd gehad. Voor Nederlandse beleggers wordt het pas echt gevaarlijk als China in de problemen komt, aldus Léon Cornelissen in Robeco’s ‘Monthly Outlook’.

Landen als India en Turkije hebben de rente verhoogd om hun valuta’s te steunen en kapitaaluitstroom tegen te gaan. Hierdoor zijn de aandelenkoersen in deze landen sterk gedaald. Een groot deel van de malaise, die volgens Cornelissen disproportioneel is, wordt toegeschreven aan de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Deze is begonnen met het afbouwen van obligatieaankopen, waardoor de rente in de VS geleidelijk zal oplopen. Geld dat eerder werd belegd in de opkomende markten stroomt daardoor weer terug.

Volgens Cornelissen roept de onverwachte en drastische uitverkoop van aandelen uit opkomende markten enkele belangrijke vragen op:

  • Zal de Fed het beleid wijzigen, vlak nadat de afbouw van de obligatie-aankopen is begonnen?
  • Wordt het herstel in de westerse economieën verstoord door de problemen in de opkomende markten?
  • Moeten we onze verwachtingen voor de diverse beleggingscategorieën aanpassen?"
Het korte antwoord op al deze vragen is nee, tenzij China aanzienlijk verzwakt, aldus Cornelissen. “China is de op een na grootste economie ter wereld en heeft daarmee grote invloed op de wereldwijde groei.” De econoom wijst op maatregelen die de Chinese autoriteiten namen om de economische groei af te zwakken ten einde de huizenprijzen te beteugelen en het schaduwbanksysteem aan banden te leggen. Bovendien presenteerden zij een hervormingsprogramma dat waarschijnlijk lagere groei met zich mee zal brengen.
Aan de andere kant wil de Chinese leiding de groei niet te ver weg laten zakken. Met grote buitenlandse reserves, een structureel begrotingsoverschot, enorme binnenlandse spaartegoeden en een relatief lage overheidsschuld hebben de Chinese beleidsmakers voldoende bewegingsruimte om de groei op peil te houden.

Te soepele beleidsmix
Cornelissen vindt dat we de Fed niet de schuld moeten geven van de problemen in de opkomende markten. “De meeste leiders van opkomende economieën hoorde je niet klagen toen de Fed drie jaar geleden begon met de obligatieaankopen en geld hun land binnenstroomde. Nu de goede tijden voorbij zijn, is de kapitaaluitstroom een logisch gevolg”.

Het is ook niet de belangrijkste oorzaak van hun recente problemen, vindt Cornelissen. Die ligt in de opkomende markten zelf: "De beleidsmix in een aantal van deze landen is te soepel geweest. Brazilië, India, Indonesië, Zuid-Afrika en Turkije worden vanwege hun tekorten op de lopende rekening de 'fragile five' genoemd.

"De verzwakking van hun valuta's zal deze opkomende landen helpen om hun economie weer in balans te krijgen en hun tekort op de lopende rekening te verlagen. Maar we hoeven niet bang te zijn dat een zwakkere groei in een aantal opkomende landen het herstel in de industrielanden zal ontregelen. Het effect is niet groot genoeg.”

Amerikaanse economie wordt onderschat
Ook is Cornelissen positief over de economische groei in de VS: “De kracht van de Amerikaanse economie wordt onderschat. Recente, zwakke arbeidsmarktcijfers en een tegenvallend cijfer over de industrie zijn waarschijnlijk veroorzaakt door het extreem koude weer. Uit de dienstensector komt positief nieuws. Bovendien zal de overheid dit jaar geen rem zetten op de groei, zoals vorig jaar het geval was.” Cornelissen verwacht dan ook dat de Fed zal doorgaan met het geleidelijk afbouwen van de stimuleringsmaatregelen.