Door het toenemende gebruik van social media moeten producenten van consumentengoederen inspelen op het gedrag van de klant om te overleven, zegt fondsmanager Jack Neele. Mooie voorbeelden zijn Starbucks en Nike.

Bedrijven moeten de digitale revolutie omarmen om 'relevant’ te blijven voor hun klanten, ook al hebben hun belangrijkste producten niets te maken met smartphones of onlinediensten, zegt hij. Bedrijven die hier niet in slagen, gaan dezelfde toekomst tegemoet als video- of filmfabrikanten, die door de veranderende technologie overbodig zijn geworden, zegt Neele, fondsmanager van Robeco Global Consumer Trends Equities.

"Ik heb een voorkeur voor bedrijven als Nike en Starbucks, die technologie gebruiken om relevant te blijven voor hun eindklanten," zegt hij. "Nike is begonnen met de verkoop van polsbanden en andere draagbare gadgets waarmee je je fitheid kunt meten, en waarvan je de gegevens direct op social media kunt plaatsen, om je Facebook-vrienden te laten weten dat je net vijf kilometer heb gerend in een half uur."

Starbucks heeft een app geïntroduceerd, genaamd Square Wallet, waarmee klanten koffie kunnen kopen zonder contant geld of een bankpas. Het werkt ook als een klantenkaart, met aanbiedingen en kortingen. "Ze steken er veel tijd in om ervoor te zorgen dat klanten in hun vestigingen snel kunnen betalen met hun smartphone," zegt Neele.

Klanten met een app koesteren
"Het internet vormt geen bedreiging voor Starbucks in de zin dat je online geen kop koffie kunt kopen – je moet hiervoor toch naar een fysieke winkel. Ditzelfde geldt voor hardloopschoenen: mensen kunnen deze wel online bestellen, maar zij zullen ze toch eerst in de winkel willen passen."

"Wat deze bedrijven daarom doen, is ervoor zorgen dat ze relevant blijven voor hun klanten door gebruik te maken van niet-gerelateerde, maar belangrijke technologie. Dit vergroot hun kans om op de lange termijn overleven."

American Express was zich ervan bewust dat de smartphone-apps waarmee klanten zonder contant geld kunnen betalen, een bedreiging vormen voor zijn creditcards. Het bedrijf besloot daarom in te spelen op deze mobiele trend en sloot een joint venture met de social network site Foursquare. Samen introduceerden ze een app waarmee je op allerlei plaatsen kunt inchecken, zoals hotels en restaurants. Zodra iemand incheckt met de app, kan hij een korting krijgen als hij betaalt met een American Express-kaart. Deze korting wordt automatisch in mindering gebracht op de rekening.

Just Do It!
Nike is een goed voorbeeld van een consumentenbedrijf dat een nieuwe weg insloeg door naast sportartikelen ook digitale producten aan te bieden die een directe koppeling hebben met social media. Het bedrijf introduceerde de Nike+ FuelBand, een armband die om de pols wordt gedragen en wordt gebruikt samen met een iPhone of iPad.

Met de FuelBand kunnen dragers hun fysieke activiteit meten, en bijhouden hoeveel calorieën ze verbranden. Deze gegevens worden vervolgens ingeladen in de smartphone-app van Nike, waarmee gebruikers hun eigen fitnessdoelen kunnen stellen, hun voortgang kunnen bijhouden en zichzelf kunnen vergelijken met anderen. Deze informatie kan worden gedeeld met vrienden op Facebook of via Twitter, bijvoorbeeld om op te scheppen over een zware training.

De beslissing van Nike om zijn productaanbod uit te breiden met digitale sportapparatuur baarde zoveel opzien dat er een tijdschriftartikel verscheen met de titel: “Sorry Nike, you’re a tech company now.”

"Opvallend genoeg hebben al deze merken geen fysieke producten die gevaar lopen overbodig te worden door het internet, maar ze omarmen de nieuwe sociale technologieën om hun voorsprong op de concurrentie te vergroten," zegt Neele.

De genoemde financiële instrumenten zijn bedoeld om de lezer te voorzien van informatie, maar geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.