Opnieuw is de gemiddelde spaarrente gedaald. De reden? Een samenspel van de vraag naar krediet, het beleid van de centrale banken en een enorme spaarbuffer.

De afgelopen twaalf maanden zijn de spaar- en de hypotheekrente met ongeveer een half procentpunt gedaald, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank. Gemiddeld ontvangt de spaarder 1,37 procent rente over zijn vrij opneembare spaargeld. De daling die al twee jaar aan de gang is zet daarmee door. Tot grote frustratie van veel Nederlandse spaarders. De huidige spaarrente is zo laag dat beleggen de enige mogelijkheid lijkt om na inflatie en belasting nog rendement over te houden.

Euribor
De lage vergoeding op spaargeld heeft diverse redenen. Bij het bepalen van de rente kijken aanbieders naar het zogeheten driemaands Euribor-tarief. Dit is de zogeheten Euro Interbank Offered Rate waartegen de Europese banken elkaar leningen verstrekken voor een periode van drie maanden. Banken lenen van elkaar voor de financiering van eigen activiteiten. Ze gebruiken het geld onder andere voor leningen aan zakelijke klanten tegen een hoger tarief. Geld van spaarders is een aantrekkelijk alternatief voor de leningen op de geldmarkt. De uitgekeerde rente op de spaarrekening is namelijk meestal lager dan het Euribor-tarief. Dat laatste tarief is momenteel echter historisch laag. Een gevolg van de economische crisis. De centrale banken doen hun best door met allerlei maatregelen de rente laag te houden, dit heeft ook effect op de spaarrente.

Opslag
Banken en andere aanbieders van spaarrekeningen bepalen zelf welke opslag – de rente boven het markttarief – ze vergoeden bovenop het Euribor-tarief. De hoogte wordt bepaald door de vraag naar spaargeld. Hebben financiële instellingen behoefte aan veel en relatief goedkoop geld dan zullen ze spaarders verleiden met een hogere spaarrente. Door de financiële crisis en de strengere kredietvoorwaarden is de vraag naar zakelijke kredieten echter sterk gedaald. De behoefte aan geld is daardoor laag. Bovendien is er al veel spaargeld beschikbaar, Nederlandse huishoudens hadden begin dit jaar 280 miljard euro op spaarrekeningen staan, aan het begin van de crisis in 2007 was dit nog 232 miljard.

Zodra het Euribor-tarief stijgt, zal met enkele weken vertraging ook de spaarrente gaan stijgen. Overweeg ook of een defensieve belegging niet een beter alternatief is.