Het rendement op vermogen is hoger dan de economische groei, waardoor vermogen en inkomen zich concentreren bij de rijken. Dat is de centrale stelling van het boek ‘Kapitaal in de 21e eeuw’. De titel van het boek verwijst naar de maatschappelijke ontwikkeling dat kapitaal deze eeuw weer de boventoon voert.

Superster van de economie
De Franse econoom Thomas Piketty is de superster van dit moment. Zijn boek ‘Kapitaal in de 21e eeuw’ is de bestseller van 2013 in Frankrijk en nu ook in de wereld nadat de Engelse vertaling in 2014 uitkwam. De NRC wijdt maar liefst zeven pagina’s aan het fenomeen in de economiebijlage van zaterdag 31 mei. Wat de boekverkoop helpt is dat de Financial Times de door Piketty gebruikte data in twijfel trekt. De reactie van Piketty zelf: “Mijn historische datareeksen kunnen misschien verbeterd worden, maar mijn conclusies blijven overeind”. En de conclusie komt hier op neer: de rijken worden rijker. Het rendement op vermogen (4%-5%) is stelselmatig hoger dan de economische groei (1%). De rijken profiteren van dit rendement op vermogen, terwijl de werkende klasse is aangewezen op inkomen uit arbeid en dus achterblijft.

Piketty op de beurs
Als Piketty gelijk heeft, zou je dat ook op de beurs moeten zien. Ondernemingen die profiteren van de consumptieve bestedingen van de rijken moeten een beter resultaat gehaald hebben dan het gemiddelde van de beurs. Waar geven de rijken hun geld aan uit? Je denkt dan al snel aan privévliegtuigen, jachten, dure auto’s. Het vinden van beursgenoteerde ondernemingen in deze sectoren is moeilijk. Meestal zijn deze activiteiten onderdeel van grotere concerns. Het Amerikaanse Textron maakt privéjets, maar ook defensieapparatuur. Het automerk Ferrari is een onderdeel van het Fiatconcern. Dus zou je het ergens anders moeten zoeken. En dan kom je al snel uit bij producenten van luxegoederen zoals Gucci, Prada, Kering en Richemont. Vooral die laatste lijkt een goede proxy. Richemont maakt Zwitserse horloges en onderhoudt merknamen zoals Cartier, Baume & Mercier, Van Cleef & Arpels. Merknamen die het grote publiek niet kent.

Richemont als proxy
En hoe is het Compagnie Financière Richemont SA vergaan in de 21e eeuw? Goed, kan je rustig zeggen. Het aandeel Richemont is vervijfvoudigd ten opzichte van de waarde aan het begin van het nieuwe millennium gemeten in Zwitserse francs, terwijl de Amerikaanse beursindex S&P (in Zwitserse francs) over deze periode gelijk bleef. De omzet van Richemont is sinds het begin van de eeuw meer dan verdrievoudigd en dat kan je niet van de wereldeconomie zeggen. De winst van de horlogemaker nam met een factor 5 toe.

De rijken worden rijker
Ik hoop dat de journalisten van de Financial Times geen Nederlands lezen. Anders gaan ze al gauw mijn data bekritiseren omdat deze afkomstig zijn van maar één bedrijf. Maar de prestaties van die ene onderneming geven Piketty dubbel en dwars gelijk: de rijken worden rijker.

Deze column is eerder verschenen op Fondsnieuws.nl