Fondsbeheerders die duurzaam beleggen laten dat graag zien. Onder andere het UNPRI-kenmerk moet beleggers overtuigen van hun inspanningen. Die vallen in de praktijk soms tegen, weet Mark Glazener, beheerder van het fonds Robeco.

Duurzaamheid is belangrijk voor zowel particuliere als institutionele beleggers. Hoe serieus een fondsaanbieder duurzaamheid neemt, is voor beleggers soms lastig in te schatten. Een belangrijk signaal is als het fondshuis de zogeheten UNPRI-principes onderschrijft. Dit zijn de United Nations Principles for Responsible Investment. Internationaal erkende principes waarmee een fondshuis laat zien verantwoord beleggen in de praktijk te brengen door in het beleggingsproces rekening te houden met milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur. Tenminste, dat is de bedoeling. Mark Glazener, fondsmanager van het fonds Robeco weet dat sommige aanbieders veel minder duurzaam opereren dan de UNPRI vermelding doet vermoeden. ‘Tot nu toe konden professionele beleggers de UNPRI-principes voor verantwoord beleggen onderschrijven, maar er vervolgens niets mee doen.’ Strengere eisen moeten daar nu een eind aan maken.

Voortgang
Fondsaanbieders konden tot nu toe goede sier maken met de UNPRI-vermelding, zonder werkelijk duurzaam te opereren. Tot grote ergernis van fondsaanbieders als Robeco die zich wel inspannen om zo verantwoord mogelijk te beleggen en daar ook in investeren. Dat wordt de komende jaren anders, verwacht Glazener. ‘Fondshuizen moeten nu ook aantonen dat er voortgang wordt geboekt. Zo stuurt de PRI, de organisatie achter het initiatief, dit jaar een veel uitgebreidere enquête naar haar leden. Daarin worden de nodige details gevraagd, die je moet staven met voorbeelden en beleidsdocumenten. Daar is veel mankracht voor nodig, de antwoorden vul je niet even op een zondagmiddag in.’

Uit de schappen
Volgens Glazener helpt deze nieuwe werkwijze om het kaf van het koren te scheiden. Bijvoorbeeld door de inspanningen van fondsaanbieders te vergelijken met hun concurrenten. ‘Na de enquête volgt ook een rapportcijfer, zodat duidelijk is hoe de inspanningen van een fondsaanbieder zich verhouden tot die van de groep. Als je elk jaar onderaan bungelt en geen pogingen doet om te verbeteren, kan de PRI besluiten om je als deelnemer uit het netwerk te verwijderen.’ Niet alleen de PRI-organisatie, ook banken en verzekeraars kijken kritisch naar de resultaten. Glazener legt uit dat dit voor die laatste aanleiding kan zijn beleggingsfondsen van aanbieders te verwijderen uit de schappen. Dat overkwam bijvoorbeeld de beleggingsfondsen van Franklin Templeton. Na ABN AMRO, gaat nu ook Rabobank er geleidelijk toe over om de Templeton-fondsen uit het assortiment te verwijderen. Het verbaast Glazener niet. ‘Franklin Templeton tekende medio vorig jaar al als één van de laatste grote fondshuizen de UNPRI en struikelt nu over het in Nederland geldende clustermunitieverbod.’ (financiële aanbieders mogen geen beleggingen aanbieden in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van clustermunitie, red.) De Nederlandse banken en naar verwachting straks ook de UNPRI verwachten geen woorden maar daden, vat Glazener samen. ‘Dat is een goede ontwikkeling, want zo wint verantwoord beleggen steeds meer terrein.’

De beste bedoelingen
Fondsaanbieders die de UNPRI onderschrijven, beloven in alle aspecten van hun bedrijfsvoering rekening te houden met milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur. Uitgangspunt zijn zes principes:
1. We zullen ESG*-kwesties integreren in onze investeringsanalyses en besluitvormingsprocessen;
2. We zullen ESG-kwesties actief doorvoeren in ons beleid en in de praktijk;
3. We zullen openheid op het gebied van ESG-kwesties verlangen van de bedrijven waar we in investeren;
4. We zullen het invoeren van de principes bevorderen;
5. We zullen samenwerken om de effectiviteit van die invoering te bevorderen,
6. We zullen verslag doen van de activiteiten op deze terreinen en de behaalde resultaten.

* ESG staat voor environmental, social and governance, de internationale aanduiding voor duurzame beleggingscriteria rond milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur.