Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

 

Home > Actueel > Beleggen > Het einde der kanker? Of het waarom van ingewikkeld doen

on-the-road-2.pngON THE ROAD WITH: Robeco's portfolio managers take investment decisions every day. They base these on data analyses. They also attend conferences and company visits to meet with management. Our "On-the-road-with" series gives brief impressions of their site visits.


382195

Het einde der kanker? Of het waarom van ingewikkeld doen

Beleggen door Henk Grootveld  - 03 juni 2014

Na drie dagen vol met soms niet te volgen jargon en duistere letter- en cijfercombinaties voor wetenschappelijke experimenten ben ik er eindelijk achter. De meeste van de bedrijven die ik heb gezien op mijn conferentie over gezondheidszorg en biotechnologie, lijden aan een ziekte waar nooit een pil voor zal worden ontdekt: de ziekte van het ingewikkeld doen als het makkelijk kan.

Na twee decennia van bijna stilstand, waarin de belangrijkste ontdekking in de gezondheidszorg een erectiepil was, is er een nieuw tijdperk aangebroken in de ontwikkeling van medicijnen en behandelingen.

Steeds meer grip
Op ziektes die voorheen als ongeneeslijk werden beschouwd zoals kanker en Hepatitis C, lijken onderzoekers steeds meer grip te krijgen. En zelfs van de ouderdomsvijand Alzheimer beginnen we langzaam aan zijn strategie en tactiek door te krijgen. Volgens de deelnemende bedrijven aan de conferentie lijkt het een kwestie van tijd voordat er steeds meer slimme pillen komen die ons immuunsysteem helpen om kanker zelf te bestrijden. Bijkomend probleempje is wel dat er niet één vijand is die kanker heet, maar dat er wel honderden verschillende soorten kanker blijken te bestaan die ieder weer op een andere manier bestreden dienen te worden.

Drie verschillende varianten
Dankzij het ontrafelen van ons DNA weten we nu ook dat er zelfs voor Hepatitis C drie genetisch verschillende varianten zijn. Je zou er haast moedeloos van worden; heb je als farmaceut eindelijk een medicijn voor Hepatitis C gevonden, blijkt het maar in 43% van de patiënten te werken. Maar gelukkig werd de conferentie in New York gehouden en was het leeuwendeel van de presenterende bedrijven van Amerikaanse origine, dus van moedeloosheid was totaal geen sprake. Integendeel, het optimisme was voelbaar onder alle deelnemers aan de conferentie.

Medicijnen eerder toelaten
Zelf de oerconservatieve toezichthouder FDA, zeg maar de Amerikaanse douane voor nieuwe medicijnen, is voor zijn doen uitermate hoopvol en heeft het plan opgevat om nieuwe revolutionaire medicijnen veel eerder toe te laten op de markt dan voorheen. Kortom, iedereen ziet voor het eerst de strijd tegen kanker kantelen in het voordeel van de mensheid. Geweldig nieuws, maar hoe kun je hier als belegger nu van profiteren? Als je door al die testresultaten, jargon en duistere letter- en cijfercombinaties heen geworsteld bent, blijkt eigenlijk dat wie nu precies welk wapen tegen welke subtype van kanker weet uit te vinden, nog uitermate onzeker is. Er zijn natuurlijk bedrijven die nu voorop lopen in de ontwikkeling, maar er is geen garantie dat de eerste niet de laatste zullen zijn.

Emmertjes en schepjes
En daarnaast zijn deze vooroplopers nou niet de meest goedkope aandelen. Zoals wel vaker grijp ik als groeibelegger dan al weer snel naar mijn emmertjes- en schepjesstrategie. Als er een goudkoorts heerst, is het slimmer om je geld niet in zetten op 1 of 2 van de honderden goudzoekers, maar om te investeren in de leverancier van emmertjes en schepjes. Die hebben alle goudzoekers immers nodig. In dit geval zet Rolinco dus in op de makers van DNA-machines en -testmateriaal. Niks ingewikkelds aan.

Belangrijke informatie
Robeco Institutional Asset Management B.V. (handelsregister nummer 24123167) heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De Essentiële Beleggersinformatie en het prospectus van het fonds Rolinco zijn kosteloos te verkrijgen via www.robeco.nl.


384775

banner-on-the-road-with-henk-grootveld-265x205px.jpg

Risicometer

Risicometer

.

Waarmee kunnen wij u helpen?