Door de populariteit van smartphones en elektrische auto’s stijgt de vraag naar krachtiger batterijen en accu’s. Deze superbatterijen geven niet alleen de prestaties van producten een impuls, ze verbeteren ook de kwaliteit van leven in opkomende landen.

Was het vroeger voldoende om de mobiele telefoon één keer per week op te laden, tegenwoordig moet menig smartphone elke dag aan de oplader. Een gevolg van het toenemende aantal toepassingen op mobiele apparaten die veel energie vergen. Niet voor niets investeren producenten van mobiele telefoons en tablets veel in de ontwikkeling van goedkope oplaadbare batterijen en accu’s met een lange levensduur. Dat geldt ook voor producenten van hybride en elektrische auto’s. Tesla, fabrikant van elektrische auto’s, kondigde begin dit jaar aan samen met batterijenmaker Panasonic een immense fabriek voor de productie van oplaadbare lithium-ion batterijen te gaan bouwen. Ook Apple – grootafnemer van Li-ion batterijen voor iPhone en iPad – zou bij dit project betrokken zijn. Een lange standby-tijd en grote actieradius leveren immers een belangrijk concurrentievoordeel op.

Kleine elektrische auto’s
Nieuwe materialen en technieken vergroten de capaciteit van batterijen en beperken de omvang. Hiermee wordt het mogelijk om steeds kleinere producten te maken of meer batterijen in één apparaat op te nemen. Zeker nu de prijs van batterijen gestaag daalt. Bovendien kan zo door duurzame bronnen opgewekte energie makkelijker worden benut. De markt voor dergelijke superbatterijen is groot. Consultant McKinsey schat de potentie op 90 tot 635 miljard dollar per jaar – afhankelijk van de prijzen van fossiele brandstof en daarmee de aantrekkelijkheid van alternatieve energiebronnen. Zo kunnen batterijen, opgeladen door zonne-energie, bijvoorbeeld worden ingezet om stroomuitval en piekvraag bij traditionele energiecentrales op te vangen. De grootste vraag wordt echter verwacht uit de auto-industrie. Diverse fabrikanten, waaronder Tesla, hebben plannen om kleine betaalbare elektrische auto’s op de markt te brengen als er goedkopere accupakketten beschikbaar komen.

Afgelegen gebieden
De voortschrijdende verbeteringen hebben ook een ander effect. In opkomende economieën kan de beschikbaarheid van energie uit goedkope superbatterijen de kwaliteit van het leven belangrijk verbeteren en de economie verder aanjagen. Ze kunnen bijvoorbeeld de uitval van slecht werkende elektriciteitssystemen opvangen, of energie leveren in afgelegen gebieden. Volgens het Internationale Energie Agentschap heeft namelijk 37 procent van de bevolking op het platteland in opkomende markten geen toegang tot elektriciteit. Met een betaalbare batterij die overdag wordt opgeladen met zonne-energie profiteren bewoners van deze gebieden straks ook van bijvoorbeeld licht en airconditioning.

Lees ook op onze Productselector over het RobecoSAM Smart Energy Fund.