De lange rente blijft maar laag, mede dankzij de centrale banken. Maar wat gebeurt er als deze hun beleid wijzigen? De Bank of England gaat die kant op en geeft ons over niet al te lange tijd wellicht een ‘sneak preview’ voor wat de rente in de VS gaat doen.

Britten zijn een beetje anders dan de andere Europeanen. Melk in de thee, links rijden, geen euro en, samenhangend met dat laatste, een centrale bank die zijn eigen beleid voert. De Bank of England is voor onze buren overzee nog altijd een symbool van de onafhankelijkheid waar de Britten zo prat op gaan. Ze noemen de bank niet voor niets ook wel liefkozend ‘The old lady of Threadneedle Street’. ‘As safe as the Bank of England’ is daar nog altijd een gezegde, al wordt het (typisch Engels) ook nogal eens satirisch gebruikt.

Lage lange rente
Een overeenkomst met de rest van Europa, en eigenlijk de rest van de wereld, is nu dat de rentetarieven op de kapitaalmarkt (de ‘lange’ rente) al lange tijd erg laag zijn. Dat heeft te maken met de naweeën van de financiële crisis. Wereldwijd is er weinig vraag naar krediet. Bedrijven zijn terughoudend in hun investeringen en de commerciële banken zijn - door de eisen die worden gesteld aan hun solvabiliteit - niet erg scheutig met het verlenen van krediet aan bedrijven.

Ook het beleid van de centrale banken speelt een rol bij de lage rente. Na eerst de officiële rentetarieven te verlagen tot bodemniveaus, gingen de Amerikaanse Fed, de Bank of England en de Japanse centrale bank over tot onorthodoxe maatregelen om de economie aan te zwengelen. Overheidsobligaties werden ingekocht, waardoor de koersen stegen en de rente op die leningen omlaag werd geduwd.

Maar inmiddels is er wel het een en ander veranderd. De kredietverlening mag dan niet op gang komen, de wereldeconomie wel. In de VS trekt de groei weer aan, en de Britse economie maakt nog meer indruk met een groei die dit jaar waarschijnlijk boven de 3% uitkomt. Goed, continentaal Europa loopt achter, maar dat is eigenlijk altijd het geval in periodes van economisch herstel. De ECB uitgezonderd, zullen centrale banken zo langzamerhand hun stimulerende beleid moeten bijstellen. En ik verwacht dat de Bank of England daarbij voorop zal lopen.

Hint op renteverhoging
Mark Carney, nu ruim een jaar gouverneur van de bank, hintte al op renteverhoging over niet al te lange tijd. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is opvallend gematigd, maar kan gaan oplopen als de loonontwikkeling aantrekt. De Britse arbeidsmarkt is erg flexibel en de macht van werkgevers relatief groot. Daardoor stijgen de lonen niet zo snel, ondanks dat de werkgelegenheid nu aantrekt. Maar daar komt een keer een eind aan.

Carney maakt zich bovendien zorgen over de huizenprijzen. De Britse woningmarkt kreeg net als hier een tik van de recessie, maar het herstel is daar al geruime tijd geleden ingezet. Landelijk liggen de huizenprijzen daardoor al weer op het piekniveau van 2007. In Londen liggen ze daar zelfs al weer 20% boven. Veel Britten zien het eigen huis als een betere investering dan een aandelenportefeuille. Ook hier kennen de Britten een spreekwoord voor: ‘As safe as houses’. Toch denk ik dat dit nu niet opgaat: Carney zal er niet voor terugdeinzen om een renteverhoging in te zetten om een verder opblazen van de bubbel te voorkomen. Ik verwacht dat de Bank of England nog voor het eind van het jaar een eerste stap zet.

Een sneak preview
Voor een obligatiebelegger als ik is het erg interessant om te zien wat er dan gebeurt. Gaat, als die renteverhoging zich aandient, de lange rente dan eindelijk oplopen? Wat gebeurt met de risico-opslagen op bedrijfsleningen? Gaan de huizenprijzen weer dalen? En wat is de invloed op het Britse pond?

Waarom ik het ook zo interessant vind, is omdat de ontwikkelingen bij de Britten wellicht een nuttige ‘sneak preview’ geven voor wat er volgend jaar in de VS kan gaan gebeuren. Want ook daar zullen de rentetarieven hoogstwaarschijnlijk omhoog gaan. Wel zo prettig als we alvast kunnen spieken.

Voorlopig is mijn strategie niet meer te beleggen in Gilts, zoals Britse staatsleningen worden genoemd. De lange rente zal er waarschijnlijk sterker stijgen dan in de eurozone. Ondertussen houd ik wel exposure naar de Britse munt, want die gaat, juist door het oplopende renteverschil, vast aan kracht winnen tegenover de euro. De Engelsen zeggen niet voor niets ‘As sound as a pound’.

Dit artikel is eerder verschenen op de website van het Financieele Dagblad: www.fd.nl