Wie in de Nederlandse aandelenmarkt wil beleggen, heeft steeds meer opties. Afstemming van de belegging op de doelstelling van de belegger is echter cruciaal, weet Christian Vondenbusch, fondsmanager van Robeco Hollands Bezit.

Regelmatig worden nieuwe indices gepresenteerd. Vaak richten deze zich op populaire beleggingscategorieën en -sectoren, zoals de Nederlandse aandelenmarkt. De samenstellers van de indices hopen dat er beleggingsproducten ontstaan – trackers en ETF’s (exchange-traded funds) – die de index volgen. Zo werd enige tijd geleden de Dutch 15 geïntroduceerd, een index met 15 Nederlandse bedrijven. Christian Vondenbusch raadt beleggers aan goed te kijken op welke wijze ze in de Nederlandse aandelenmarkt beleggen. ‘Dat geldt zeker ook voor passieve beleggingsproducten, zoals trackers. Duidelijk moet zijn hoe een index is samengesteld. De onderliggende aandelen bepalen immers het rendement.’

Shell ontbreekt
Vondenbusch noemt als voorbeeld de MSCI Nederland, een brede Nederlandse index waarin in tegenstelling tot de AEX het aandeel Royal Dutch Shell ontbreekt. De nieuwe Dutch 15-tracker noemt hij met slechts 15 aandelen ‘beperkt’. Bovendien is de selectie – net als bij veel andere marktindices – gebaseerd op marktkapitalisatie. ‘Dat zijn de winnaars uit het verleden, maar het zegt niets over de prestaties in de toekomst.’ Technisch bedrijf Imtech – dat al na een jaar weer uit de AEX-index verdween – illustreert dat. (De marktkapitalisatie van de onderneming daalde na fraude bij buitenlandse vestigingen, red.)

Volgens Vondenbusch moeten beleggers zich afvragen met welk doel ze in een specifieke index beleggen. ‘Als het de bedoeling is te profiteren van de groei van de Nederlandse economie, dan is een index als de Dutch 15, die zich richt op grote internationale bedrijven, geen voor de hand liggende keuze. Chipmaker ASML heeft een weging van 7 procent in de index, maar haalt 0 procent van zijn omzet uit Nederland. Een aandeel als Philips haalt 97 procent van de omzet buiten Nederland.’

Breed universum
Binnen het actief beheerde Robecofonds Hollands Bezit kan Vondenbusch wel putten uit een breed beleggingsuniversum. Hij belegt in Nederlandse bedrijven met grote afzetmarkten in onder andere de Verenigde Staten, maar kiest ook voor bedrijven die zich vooral richten op de Nederlandse markt. ‘Juist in de midkap-index AMX bevinden zich veel bedrijven die profiteren van het herstel van de Nederlandse economie.’ Hij noemt als voorbeelden levensmiddelengroothandel Sligro, postbedrijf PostNL en beddengroothandel Beter Bed. ‘We willen van alle mogelijkheden gebruik maken.’