De uitbraak van ebola is een humanitaire ramp in een aantal kleinere West-Afrikaanse landen. In Nigeria lijkt de uitbraak onder controle, waardoor de gevolgen voor het Robeco Afrika Fonds waarschijnlijk beperkt blijven, stelt fondsmanager Cornelis Vlooswijk.

Dodelijk virus met groot besmettingsgevaar
Ebola is een ernstige en besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een virus en meestal met een dodelijke afloop. Patiënten hebben intensieve verzorging nodig, maar zorgverleners en familieleden lopen bij onvoldoende beschermingsmaatregelen een hoog risico op besmetting. Ebola-uitbraken kunnen hele families en gemeenschappen verwoesten.

In Nigeria lijkt situatie onder controle
De eerste uitbraak werd op 21 maart gemeld in het West-Afrikaanse Guinee. Artsen herkenden het virus niet direct als ebola, waardoor het zich kon verspreiden binnen Guinee en naar de buurlanden Liberia en Sierra Leone. In deze landen raakten enkele duizenden mensen besmet, waarvan een groot deel is overleden. In Nigeria is het aantal besmettingen beperkt. De regering reageerde snel door mensen die contact hadden gehad met de eerste besmette personen in quarantaine te plaatsen. Een uitbraak van een andere stam van het ebola-virus in de Democratische Republiek Congo eind augustus lijkt onder controle doordat het getroffen gebied onder quarantaine is geplaatst. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is voor de meeste landen optimistisch over de beteugeling van de ziekte, met uitzondering van Liberia waar maatregelen naar verwachting pas over enkele maanden vruchten zullen afwerpen.

Kleine exposure Robeco Afrika Fonds naar hardst getroffen landen
De ebola-uitbraak heeft een grote impact op de economie van Guinee, Sierra Leone en Liberia. Het Robeco Afrika Fonds heeft echter geen aandelen in portefeuille van bedrijven met een aanzienlijke exposure naar deze economieën. Van enkele mijnbouwbedrijven staan de koersen onder druk doordat de productie kan worden verstoord als buitenlandse ingenieurs ervoor kiezen deze landen te mijden. Deze mijnbouwaandelen vertegenwoordigen op dit moment echter slechts 0,6% van de portefeuille.

Nigeria is potentieel een groter risico, aangezien 19,5% van de portefeuille hier is belegd. Als de uitbraak niet onder controle komt, kunnen het transport en de handel in deze grootste economie van Afrika langdurig verstoord worden. Vooralsnog is de kans hierop niet groot, door de eerder genoemde maatregelen door de overheid. Per saldo gaan wij uit van beperkte gevolgen voor het fonds.

Meer informatie over het Robeco Afrika Fonds