De fundamenten van high yield zijn niet veranderd, de verkoop had technische oorzaken.

De verkoopdruk begon in juli met Amerikaanse retailfondsen. Aan- en verkoopgegevens laten zien dat sommige beleggers zich hebben afgekeerd van de belangrijkste high-yield ETF's (beursverhandelde fondsen die een afspiegeling van de high-yieldmarkt zijn). Het aantal uitstaande aandelen in de drie grootste ETF's was in juli met 9% gedaald. Deze ETF's waren genoodzaakt hun obligaties te verkopen tijdens de illiquide vakantieperiode. Ook Europese high yields kregen te maken met verkoopdruk.
    
Sander Bus, hoofd High Yield bij Robeco, zegt dat de fundamenten voor high yield niet zijn veranderd en dat de huidige verkoopdruk beleggers een goede kans biedt om in te stappen.

Fundamenten onveranderd, technische uitverkoop
De daling was technisch van aard en gerelateerd aan nieuwsberichten, zegt Bus. Beleggers werden voorzichtiger:
  • de Portugese bank Espírito Santo moest worden gered
  • de spanningen tussen Oekraïne en Rusland namen toe
  • Argentinië bleef in gebreke voor een schuldovereenkomst.

“Voor de obligatiemarkt als geheel zijn er geen fundamentele redenen voor deze uitverkoop, want er was geen effect op andere segmenten zoals bedrijfsobligaties met een hogere kredietwaardigheid (‘investment grade’) en Amerikaanse staatsobligaties. Het had niks te maken met angst voor een stijgende rente.”

Huidige markten bieden mogelijk een nieuw instapmoment voor beleggers
“De huidige verkoopdruk in de markt biedt mogelijk een goed instapmoment voor beleggers die aan de zijkant zaten te wachten”, zegt Bus. “Na tien maanden van koersstijgingen is een correctie normaal en gezond.”

“Het creëert ook voordelen voor actieve beheerders als Robeco. Zo hebben we een betere onderhandelingspositie bij nieuwe uitgiftes van obligaties waardoor de voorwaarden gunstiger zijn. Daarnaast hebben we zo de mogelijkheid om bestaande obligaties te kopen die nu aantrekkelijker geprijsd zijn.”

“Het is goed om te vermelden dat elke correctie in de afgelopen vier jaar een goed instapmoment is geweest. Neem bijvoorbeeld de daling in juni 2013 na nieuws over ‘tapering’ door de Fed of de onrust rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid en de Zuid-Europese landen in de zomer van 2011. Beide gebeurtenissen waren een goed instapmoment voor high yield. Natuurlijk is er geen zekerheid dat dit opnieuw zal gebeuren, maar we denken dat de huidige zaken die de high-yieldmarkt beïnvloeden minder ernstig zijn dan die tijdens de twee voorgaande uitverkopen.”
“De afgelopen dagen is de markt wat rustiger geworden”, zegt Bus. “Het aanbod is opgedroogd, omdat sommige institutionele beleggers er nu instappen. De boeken van obligatiehandelaren zijn niet vol omdat ze geen kopers meer konden vinden. Ze zijn er namelijk in geslaagd obligaties te verkopen aan institutionele beleggers.”

Profiteren van verbeterde waarderingen
De opslagen op high-yieldobligaties zijn de afgelopen maanden gestegen. Hierdoor is beleggen in high-yieldobligaties nu aantrekkelijker dan een paar maanden geleden.

“Het totaalrendement voor dit jaar is met 3% à 4% nog steeds positief en werd voor een groot deel gedreven door de daling van de rente op staatsobligaties. Die rente is nu op een historisch dieptepunt. Daarom verwachten we dat de performance binnenkort wordt gedreven door verkrappende spreads.”

Voor meer fondsinformatie kunt u de productpagina van Robeco High Yield Bonds bekijken.