Economische ontwikkelingen
Augustus was een alles behalve rustige vakantiemaand. Het conflict in Oekraïne loopt verder uit de hand en er is onrust op verschillende plaatsen in het Midden-Oosten. Uit humanitair en politiek oogpunt zijn dit belangrijke ontwikkelingen, maar in ieder geval nu niet van grote invloed op de financiële markten. Sterker nog: diverse beurzen stegen naar recordhoogten. De Europese economie kraakt en piept nog steeds. Duitsland, normaal gesproken leidend in Europa, laat matige cijfers zien. De situatie in Oost-Europa heeft beperkt impact op het sentiment. De Europese Centrale Bank heeft met de jongste renteverlaging een nieuwe stap gezet om de economie vlot te trekken. De markt was hier al iets op vooruitgelopen, waardoor de Duitse rente in augustus van 1,15% naar 0,90% daalde. Ook zakte de olieprijs en inmiddels is een vat Brent olie zo’n 7,5 dollar goedkoper dan aan het begin van het jaar. De Amerikaanse economie draait nog steeds goed. De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, is in oktober naar verwachting klaar met het afbouwen van het steunprogramma. In bedekte termen heeft de voorzitter van de Fed, Janet Yellen, opnieuw aangegeven dat een eventuele renteverhoging niet meteen zal volgen. De vraag is of dit houdbaar is bij de huidige economische groei.

Aandelenmarkten
Zowel aandelen van ontwikkelde markten als van opkomende markten stegen in augustus en waren daarmee de best presterende beleggingscategorie. Binnen ontwikkelde markten steeg de Amerikaanse beurs het sterkst met 4%. Aangezien de VS vrijwel het enige land is waar economische groei plaatsvindt, kiezen veel beleggers ervoor hun geld daar te stallen. Ook de dollar is daarom de afgelopen weken sterker geworden ten opzichte van de euro.

Binnen de ontwikkelde markten wist ook Japan de maand positief af te sluiten. De Duitse beurs was aan het einde van de maand een van de sterkste dalers en ook de Franse beurs stelde teleur.
Binnen opkomende markten zien we een flinke stijging in de Braziliaanse markt in aanloop naar de presidentsverkiezingen later dit jaar. De verwachting is dat een wisseling van de macht meer economische veranderingen met zich mee kan brengen. Een vergelijkbare situatie in India leidde eerder dit jaar daar ook al tot een rally op de aandelenmarkten. Tegengesteld heeft de Russische beurs last van de spanningen in Oekraïne.

Aandelen houden we voor een meer dan een gemiddeld gewicht in de portefeuille. Hoewel de koersen in de VS zijn opgelopen, zijn aandelen daar nog steeds niet echt duur. Buiten de VS ligt de waardering lager, maar dat is logisch: de economieën draaien daar stroever. Bij een escalatie van het conflict in Oekraïne kunnen aandelen een deuk oplopen, maar we verwachten dat de schade voor een wereldwijd gespreide portefeuille in dat geval kan meevallen. Binnen aandelen zijn we neutraal voor ontwikkelde markten. Amerikaanse aandelen hebben een gemiddelde weging in de portefeuille. Gezien de economische vooruitzichten en de politieke spanningen beleggen wij minder in Europese aandelen. Opkomende markten hebben op dit moment de wind in de rug door een positief sentiment in grote landen zoals India en Brazilië. Fundamenteel schort er nog wel het een en ander aan. De verwachtingen voor economische groei komen nog steeds lager uit.

Obligatiemarkten
De gedaalde rente in Europa bracht de afgelopen maand een relatief goede performance bij verschillende obligatiecategorieën. De lage rente zorgt er voor dat het rendement nu op vrijwel alle obligatiecategorieën erg laag is. Een belegging in bedrijfsobligaties levert nauwelijks iets extra op. Ook high yield obligaties bieden een lage opslag voor het risico. Reden is dat de balansen van de bedrijven de laatste jaren sterk zijn, zodat in dat opzicht het risico laag is. Onze positie in deze categorie blijven we benadrukken. Een oplopende rente is voor alle obligatiecategorieën negatief. Vooralsnog zien wij geen aanleiding onze visie voor obligaties - een minder dan gemiddelde weging - aan te passen.


Asset mix
Aandelen+
Ontwikkelde markten=
Noord-Amerika=
Europa-
Pacific=
Opkomende markten+
Obligaties-
Staatsobligaties-
Bedrijfsobligaties-
High Yield-obligaties+


Voor een uitleg van de tekens, zie toelichting voorbeeldportefeuilles