Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Aandelen komende 5 jaar aantrekkelijkste belegging

Aandelen komende 5 jaar aantrekkelijkste belegging

28 okt 2014 | Beleggen50 views

Jaarlijks geven de strategen van Robeco aan in welke beleggingscategorieën ze de komende vijf jaar interessante rendementen verwachten. Een waardevolle outlook voor beleggers. Dit zijn de belangrijkste conclusies.

Jaarlijks geven de strategen van Robeco aan in welke beleggingscategorieën ze de komende vijf jaar interessante rendementen verwachten. Een waardevolle outlook voor beleggers. Dit zijn de belangrijkste conclusies.

Aandelen zijn de komende vijf jaar de meest aantrekkelijke beleggingscategorie, zo verwachten de strategen van Robeco. “We hebben een optimistische kijk op de economie”, zegt Lukas Daalder, die het strategieteam aanstuurt. “Het ergste van de crisis lijkt nu achter de rug.” Toch moeten beleggers volgens hem rekening houden met lagere rendementen dan in de afgelopen vijf jaar. Een gevolg van de opgelopen waarderingen van bijna alle beleggingscategorieën sinds 2009. Daarmee zijn beleggers vooruitgelopen op verwachte winsten, legt Daalder uit. “Dat feestje kan natuurlijk niet eindeloos doorgaan.”
Daalder verwacht een jaarlijks rendement van 5,5 procent voor aandelen van ontwikkelde markten tussen 2015 en 2019. De rendementen zijn daarmee meer in lijn met de verwachte bedrijfswinsten de komende jaren. “Zeker in de Verenigde Staten is de winstontwikkeling van bedrijven goed.”

Opkomende markten voorop
Binnen de aandelenmarkten ziet Daalder in opkomende markten het grootste opwaarts potentieel. Deze landen profiteren van de economische groei elders in de wereld. Bovendien zijn de waarderingen aantrekkelijk laag. De Robeco-strategen verwachten een rendement van 6,8 procent in de komende vijf jaar. “Wel moeten beleggers rekening houden met de volatiliteit op deze markten”, zegt Daalder, “onder andere door fluctuaties in de lokale valuta’s.”

Lager rendement obligaties
Obligatiebeleggers hebben de komende vijf jaar minder reden tot juichen. Daalder en zijn collega’s verwachten een geleidelijke stijging van de kapitaalmarktrente door de Europese Centrale Bank (ECB) vanaf 2017. “Een rentestijging zal het rendement van de obligatiebeleggingen die men in de portefeuille heeft drukken.” Het verwachte rendement op staatspapier uit ontwikkelde landen komt uit op 0,25 procent per jaar; voor de hoogste kwaliteit bedrijfsobligaties moeten beleggers rekening houden met een rendement van 0,75 procent per jaar.

Geleidelijke normalisatie
De Robeco-strategen geven ook een kijkje in de keuken. Het rapport beschrijft de toekomstscenario’s die de basis vormen voor de rendementsverwachtingen tot 2019. Het meest waarschijnlijke scenario is dat van geleidelijke normalisatie waarin bedrijfsinvesteringen en het herstel op de arbeidsmarkt de economische groei stimuleren. Daalder: “Een proces dat in de Verenigde Staten sneller gaat dan in Europa. Onder andere door de vergrijzing in de eurozone.”
In de scenario’s ontbreken met opzet actuele geopolitieke risico’s, legt Daalder uit. Zoals de onrust in de Oekraïne en de strijd met IS in het Midden-Oosten. “Ontwikkelingen die beleggers nu bezighouden, maar het is de vraag of dit ook leidende thema’s in de komende vijf jaar zullen zijn. De geschiedenis laat zien dat dat niet altijd het geval is. Hoeveel beleggers kunnen zich nu nog de onrust herinneren die vorig jaar ontstond toen de Amerikaanse overheid failliet dreigde te gaan?”