Om alle mogelijke risico’s van beleggen in kaart te brengen en zo veel mogelijk te beperken, hebben fondshuizen risicomanagers in dienst, die opereren buiten het zicht van het grote publiek. Wat doen zij precies?

Bij Robeco zijn de risicomanagers verdeeld over drie categorieën: voor financiële, operationele, en IT-gerelateerde risico's. De risicomanagers die zich bezighouden met financiële risico's kijken bijvoorbeeld of de aandelen die een fondsbeheerder op het oog heeft wel op elk moment en in voldoende mate verhandelbaar zijn. Zo wordt voorkomen dat een fondsbeheerder wegens gebrek aan liquiditeit stukken in portefeuille moet houden die hij eigenlijk kwijt wil.
En om risico’s in te dammen die het gevolg zijn van een faillissement, analyseren de risicomanagers marktpartijen en zorgen ze ervoor dat Robeco alleen zaken doet met solide partijen.

Vierogenprincipe
Onder operationele risico's valt alles wat in de organisatie mis kan gaan, door menselijke of technische fouten. “Bij de aankoop van aandelen kan een medewerker per ongeluk verkeerde aantallen in het systeem invoeren”, zegt Jeroen van den Akker, gespecialiseerd in operationeel risicomanagement. “Daarom werken wij bij grote orders met het vierogenprincipe: een tweede persoon checkt de transactie.”

Legal hackers
Onder IT-risico's vallen alle zaken die te maken hebben met de website en de IT-systemen om opdrachten te verwerken. “Onze klanten moeten veilig hun posities kunnen checken’’, zegt specialist Johan Sturm. Zijn team houdt de veiligheid van de website van Robeco continu in de gaten. Regelmatig huren ze 'legal hackers' in, die op zoek gaan naar veiligheidslekken.
Daarnaast is het erg belangrijk dat de IT-systemen altijd blijven functioneren, ook met een stroomstoring. Voor noodgevallen beschikt Robeco over extra datacenters en een reservekantoor. Sturm voert regelmatig uitwijktests uit, waarbij wordt gekeken hoe snel het werk elders kan worden voortgezet bij een calamiteit.

Zoeken naar onbekende
“Het grote gevaar zit niet in de risico's die we kennen, maar in de risico's die we niet kennen. We zijn voortdurend op zoek naar wat we nog niet weten”, zegt Van den Akker. De risicomanagers laten alle maatregelen die uit hun koker komen toetsen door een externe accountant of een interne auditdienst. “Zij checken of zo'n maatregel goed werkt en of de risico's voldoende zijn afgedekt”, zegt Van den Akker.
Elke risicomanager zoekt een goede balans tussen de mogelijke risico's en de kosten van preventieve maatregelen. "Als je genoeg geld hebt, kun je elk risico uitsluiten. Maar tegen welke prijs? De kosten moeten in verhouding staan tot de gevolgen van het risico en de kans dat het gebeurt", zegt Van den Akker. Sturm vult aan: "Wij doen ons werk goed als de klant niets merkt."