Ondanks de economische crisis doen fabrikanten van modeaccessoires goede zaken. Hoe kan dit? En welke bedrijven hebben de beste kaarten?

Als alles meezit verrijst over enkele jaren in Venlo een groot Europees distributiecentrum dat de Europese uitrol van het Amerikaanse mode- en accessoiremerk Michael Kors moet faciliteren. Het is niet de eerste stap van het merk op Nederlandse bodem: vorig jaar nam de beroemde modekoning een logistiek centrum in Oldenzaal en een opslagcentrum in Enschede in gebruik.
De tassen van Michael Kors vinden in Europa dan ook gretig aftrek. Het bedrijf heeft de omzet hier de afgelopen twee jaar ruim weten te verviervoudigen, naar 500 miljoen dollar. De jaaromzet van het hele concern bedraagt inmiddels circa 4 miljard dollar.

Trendy tas
De markt voor accessoires, zoals schoenen, tassen en portemonnees, floreert ondanks de economische crisis. Maar misschien ook wel dankzij: consumenten willen niet teveel geld spenderen aan kleding. Om er toch representatief uit te zien, vullen ze hun garderobe aan met een trendy tas of mooie schoenen.
Vooral bedrijven in het hoge middensegment doen momenteel goede zaken, merkt Richard Speetjens, beheerder van Robeco Global Consumer Trends Equities. "Dure merken hebben de afgelopen jaren de prijzen van hun producten verhoogd. Wie een tas van Prada wil kopen, moet flink sparen: onder de 1300 euro kun je vrijwel geen exemplaar vinden. Slechts weinig consumenten kunnen zich dat permitteren. De onderkant van de markt wordt bevolkt door bedrijven die massaproducten maken. Daar tussenin zat voorheen niets."
De afgelopen jaren zijn diverse bedrijven in dat gat gesprongen. "Merken als Michael Kors, Marc Jacobs, Coach, Tory Burch en Kate Spade maken accessoires die vriendelijker zijn voor de portemonnee, maar zich wel onderscheiden: betaalbare luxegoederen. Denk bijvoorbeeld aan trendy tassen van 300 tot 500 euro."

Merkenmoeheid
Deze bedrijven hebben veel met elkaar gemeen: het zijn zonder uitzondering Amerikaanse ondernemingen, die in korte tijd een sterk merk hebben opgebouwd. Daarin schuilt wel een risico, waarschuwt Speetjens. "Ze hebben geen historie en moeten zich nog op langere termijn bewijzen. Prada bestaat al honderd jaar en zal over tien jaar ook nog steeds bekend zijn. Bij jongere merken is er een kans dat onder consumenten op een gegeven moment merkenmoeheid optreedt. Wij blijven daarom alert en houden de kwartaalcijfers nauwlettend in de gaten."

Anti-corruptiestrijd
In de overige segmenten ligt de accessoiremarkt er volgens hem minder gunstig bij. "In het lagere segment heerst een enorme concurrentie en kunnen merken zich heel lastig onderscheiden."
Het luxesegment heeft last van een afnemende vraag uit China. "De economische groei zwakt af. Daarnaast voert de nieuwe regering een felle strijd tegen corruptie, waardoor er minder luxegoederen worden verkocht die voorheen werden geschonken om overheidsfunctionarissen om te kopen. Dat heeft een flinke impact op de markt voor luxegoederen, want China was de afgelopen vijf jaar de belangrijkste afzetmarkt."