Chris Hart, portefeuillebeheerder van Robeco Boston Partners Global Premium Equities Fund, heeft al negen maal een Morningstar Award gewonnen. Deze award wordt uitgereikt aan de meest onderscheidende fondsen. Hart is ervan overtuigd dat de Amerikaanse aandelenmarkt de records van 2014 voort kan zetten dankzij groeiende bedrijfswinsten.

Hart maakt in zijn aandelenselectie gebruik van de 'filosofie van de drie cirkels'. Hij zoekt ondernemingen die het tij mee hebben, ondergewaardeerd zijn en over stevige bedrijfsfundamenten beschikken. Het fonds heeft dankzij deze benadering voortdurend de markt overtroffen.

Hart verwacht dat de Amerikaanse winstgroei komend jaar aanhoudt: ‘Als ik kijk naar de verwachte winstniveaus voor 2015 van de bedrijven waarin we beleggen, ben ik er vrij zeker van dat er voor de Amerikaanse beursindices (die dit jaar recordniveaus bereikten) nog ruimte is om verder te verbeteren.

De samenhang tussen aandelenmarkten in de wereld neemt af, dus we bekijken nu per markt wat we doen. We hebben een duidelijk beeld van waar we het meeste en waar we het minste vertrouwen hebben in de verwachte winstgroei. Voor de VS zijn onze winstverwachtingen het hoogst en voor continentaal Europa het laagst, omdat we denken dat de winstgroei daar in 2015 lager zal zijn dan wat over het algemeen wordt verwacht. Er zijn grote structurele veranderingen nodig in Europa – de ECB draait de geldkraan wel open, maar dat is niet de oplossing.’

Bedrijven hebben veel geld
Amerikaanse bedrijven hebben veel geld op hun balansen, vindt Hart. ‘We beleggen het liefst in bedrijven die veel vrije kasstroom kunnen genereren.
Weinvesteren in bedrijven waar de productiecapaciteit voor zo’n 70% benut wordt, dus daar zijn geen aanzienlijke investeringen nodig voor uitbreiding. De afgelopen tien jaar is al veel capaciteit uitgebreid en de winstgevendheid van de meeste bedrijven is op dit moment hoger dan ooit. Dit betekent dat hun bestaande capaciteit veel efficiënter wordt benut, wat resulteert in een hogere vrije kasstroom. Er is natuurlijk een kans dat de winstgevendheid in 2015 terugvalt, maar daar hebben we nog geen signalen van gezien. Voor het komende jaar tot anderhalve jaar verwachten we dan ook geen belangrijke verslechtering van de winstgevendheid van bedrijven. De VS heeft de wind flink in de rug – de grondstoffenprijzen dalen, consumenten gaan mogelijk weer geld uitgeven na vijf terughoudende jaren en de huizenmarkt moddert door zonder verder te verslechteren. Dit zijn stuk voor stuk positieve punten. Er is in de VS nog veel uitgestelde vraag die de afgelopen jaren structureel werd afgeremd.’