Arnout van Rijn, hoofd van Robeco’s Asia Pacific team in Hong Kong en fondsmanager van Robeco’s gelijknamige beleggingsfonds, is voor 2015 optimistisch over Aziatische aandelen.

‘Aziatische aandelen hebben het in de eerste tien maanden van 2014 aardig gedaan. Dat wil zeggen dat ze een rendement hebben gegeven dat dicht bij het langetermijn gemiddelde van acht procent ligt. Aandelen uit Azië zijn, inclusief die in Japan, op dit moment zo’n twintig procent goedkoper dan die in de rest van de wereld. In Korea betaal je tien keer de winst voor dit jaar en negen maal de winst voor volgend jaar. Die lage waardering heeft deels te maken met de permanente dreiging uit het noorden.’

Robeco’s Asia Pacific Equities Fund belegt in aandelen uit Japan, China en Zuid-Korea. Van Rijn: ‘De grote drie. Behoorlijk ondernemingsbestuur in deze landen laat te wensen over. Dat is een belangrijke verklaring voor de lage waarderingen. Maar op het gebied van aandeelhoudersvriendelijkheid zien we positieve veranderingen. Dat begon tien jaar geleden in Japan, sloeg over naar Korea en heeft nu ook China bereikt. Bedrijven beginnen te luisteren naar aandeelhouders. Ik verwacht dat ook een hogere toekomstige pay-out helpt om een einde te maken aan de huidige lage Aziatische waarderingen.’

Ratelende geldpersen
‘Ook in 2015 zullen de Japanse geldpersen overuren maken. Het experiment dat Abenomics heet, is pas begonnen. De voortekenen zijn hoopvol. In de huizenmarkt ontstaat langzaam het besef dat prijzen ook omhoog kunnen. Dat is nieuw. Het is belangrijk dat premier Abe de moed erin houdt. Economische groei en inflatie moeten de Japanse burger het vertrouwen geven om meer te consumeren. Hogere marges en de goedkope yen zorgen voor een sterke groei van de bedrijfswinsten. Dat is een belangrijke drijver voor de beurs.’

‘Zuid-Korea is momenteel spotgoedkoop. Onder druk van binnenlandse pensioenfondsen reken ik erop dat Koreaanse bedrijven meer dividend gaan uitkeren en daarmee een hogere beurswaardering zullen krijgen. Van de noordelijke dictatoriale buur verwacht ik weinig nieuws. De spanningen houden aan, met zo nu en dan een incident.’

Iets minder groei a.u.b.
‘China moet kiezen tussen hervormen of het op peil houden van de huidige groei. Wij hopen op meer hervormingen. De afgelopen jaren heeft China een fantastische groei gekend, maar aandeelhouders zijn er niet veel wijzer van geworden. Een afzwakkende Chinese groei hoeft voor beleggers helemaal geen slecht nieuws te betekenen, want niet de economische groei maar de winstgevendheid van bedrijven bepaalt de waardering van aandelen. De huidige hoge economische groei leidt tot overproductie en lage marges. Ik heb liever lage groei en hoge marges.’