De term duurzaamheid wordt vaak te pas en soms te onpas gebruikt, ook in de combinatie met beleggen. Edith Siermann, Hoofd vastrentende beleggingen en manager governance & active ownership bij Robeco, heldert een aantal misverstanden rondom duurzaam beleggen op.

Misverstand 1: duurzaam beleggen = groen beleggen
De termen duurzaamheid en duurzaam gebruik komen van oorsprong uit de bosbouw, later werden de termen ook in de visserijbiologie gebruikt, vandaar misschien de verwarring. Siermann: “Duurzaam beleggen omvat meer dan alleen beleggen in projecten of bedrijven met milieuvriendelijke ambities. Duurzaamheid strekt zich ook uit tot sociale aspecten van ondernemen. Binnen de beleggingswereld kijken we naar ESG-criteria, waarbij ESG staat voor: Environmental, Social en Governance.”

Misverstand 2: Duurzaam beleggen is niet duurzaam
Duurzame fondsen zouden moeite hebben om al het geld van particuliere beleggers weg te zetten in duurzame projecten. Er zouden domweg niet genoeg duurzame mogelijkheden zijn. “Onzin, als je tenminste als belegger verder kijkt dan alleen maar (groene) projecten. Duurzaamheid is geen geïsoleerde bezigheid; het is onderdeel van de maatschappij geworden. Het vertaalt zich bijvoorbeeld naar ander consumentengedrag, efficiënter gebruik van grondstoffen of meer aandacht voor werkomstandigheden van werknemers. Veel bedrijven spelen daarop in als onderdeel van hun bedrijfsstrategie. In iedere sector zijn partijen actief voor wie duurzaamheid meer is dan een term uit de reclamefolder. Wij zoeken binnen elke sector partijen die duurzaamheid en rendement combineren.”

Misverstand 3: Duurzaam beleggen levert geen rendement op
“Robeco is een vermogensbeheerder dus natuurlijk benaderen wij duurzaamheid vanuit een financieel standpunt. Maar duurzaamheid en rendement blijken uitstekend samen te kunnen gaan. Hoe verklaar je anders dat onze fondsen goede rendementen halen, terwijl duurzaamheid een integraal onderdeel van het beleggingsbeleid is?”

Misverstand 4: Duurzaam beleggen is alleen voor idealisten
Duurzaam beleggen is allang niet meer een hobby van geitenwollensokken dragende bomenknuffelaars. Uit het Eurosif Wealth Report in 2010 bleek dat toen al 11 procent van het vermogen van de superrijken der aarde duurzaam belegd was. Volgens het rapport zou dat aandeel aangroeien tot 15 procent in 2013, wat neer zou komen op 1,2 biljoen dollar belegd vermogen. Of dat werkelijk bereikt is, is onbekend, maar het zou niet verrassen: uit andere onderzoeken blijkt dat duurzaam beleggen nog steeds aan populariteit wint.*) *) (onder meer Intomart GfK in opdracht van BNR Nieuwsradio en ASN Bank)

Misverstand 5: Robeco heeft niets met duurzaamheid
“Mis. Voor veel consumenten heeft duurzaamheid vooral te maken met concrete producten en met voeding. Dat ook financiën een duurzame dimensie hebben, zien ze niet snel. En Robeco wordt al helemaal niet vaak in één adem genoemd met financiële duurzaamheid. Toch is duurzaamheid voor ons een criterium bij al onze beleggingen. En nogmaals: als vermogensbeheerder doen we dat vanuit een financiële invalshoek. Dus we zoeken naar de duurzame beleggingen met het beste rendement. Bij de fondsen van dochtermaatschappij RobecoSAM speelt duurzaamheid nog meer een bepalende rol bij de beleggingskeuzes. Zij hebben ook een eigen ‘survey’ die ze aan bedrijven sturen om te kijken of die bedrijven aan de vastgestelde duurzame criteria voldoen. Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven die door de selectie komen op termijn het meest gaan profiteren en overleven. Zo vallen maatschappelijk rendement en persoonlijk rendement mooi samen.”