Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Obligaties: verdienen aan lage rente

Obligaties: verdienen aan lage rente

26 mrt 2015 | Beleggen150 views

De Europese Centrale Bank (ECB) begon 9 maart met haar opkoopprogramma van obligaties om het economische herstel in de eurozone te bevorderen en deflatie te voorkomen. Zoals verwacht daalden de rentes op obligaties vervolgens nog verder. Weinig te verdienen in obligatieland, zou je denken, maar niets is minder waar. Alan van der Kamp, Client Portfolio Manager, Fixed Income, beantwoordt vijf vragen over deze dynamische beleggingscategorie.

“Dat de rente een indicatie is voor het rendement op een obligatie, dat is een misperceptie. Niet alleen het renteniveau, maar vooral de rentebeweging is belangrijk voor het totaalrendement. Het renteniveau en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Als de rente daalt, gaan de prijzen van obligaties omhoog. Stel: je koopt een obligatie van 5.000 euro met een rente van 2 procent. Als de rente op obligaties verder daalt, wordt die obligatie van 2 procent meer waard. Met een nieuwe obligatie kan een belegger immers minder verdienen, omdat de rentevergoeding daarop lager is. Ook de looptijd heeft invloed op de waarde: hoe langer de looptijd, hoe hoger het risico. Een obligatie met een langere looptijd kent dan ook meestal een hogere rente.”

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Maar de rente kan toch helemaal niet verder omlaag?

“Ja, dat kan wel. In Duitsland zagen we al een negatieve rente. De beleggingscategorie obligaties is veel breder dan Europese staatsobligaties alleen. Wij beleggen wereldwijd, niet alleen in staatsobligaties, maar ook in bedrijfsobligaties. De dispersie, ofwel het verschil in rendementen, is groot. Er zijn elk jaar andere winnaars. Renteniveaus en rendementen hangen sterk samen met het beleid van centrale banken en met economische vooruitzichten. Dat moet je als fondsbeheerder dus goed in de gaten houden. De uitdaging voor hem is om steeds goed te anticiperen op de rentebewegingen.”

En doet RORENTO dat?

”We hebben in de afgelopen vijf jaar mooie rendementen gerealiseerd, het netto 5 jaars rendement is 5,32%, terwijl het neerwaarts risico relatief laag is. Dan mag je zeggen dat we het goed doen, ja.”

Wie zijn dit jaar de winnaars?

“Op dit moment zijn achtergestelde obligaties van banken en verzekeraars erg in trek. Een obligatie is een schuldbewijs en de prijs wordt mede bepaald door het risico dat je loopt dat de schuld niet terug betaald kan worden. Het risico dat banken en verzekeraars hun schulden niet kunnen terugbetalen, is vrij klein. Solvabiliteit en liquiditeit van financiële instellingen zijn enorm verbeterd als gevolg van strengere regelgeving na de bankencrisis. Wij selecteren alleen de sterkste banken en verzekeraars. De risico-opslag (spreads) op achtergestelde leningen is verhoudingsgewijs erg aantrekkelijk.”

Waarom zou ik dit niet zelf kunnen doen en op die manier besparen op de kosten van fondsbeheer?

“Het deelsegment bedrijfsobligaties is niet goed toegankelijk voor de particuliere belegger. Vaak kun je obligaties alleen maar in grote volumes kopen. Bovendien is de markt groot en divers. Je moet zo enorm veel landen en ontwikkelingen in de gaten houden. Wie daar tijd en gelegenheid voor heeft, is waarschijnlijk zelf professioneel belegger.”

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.