Vrijdag 20 maart tussen ongeveer half 10 en 10 voor 12 in de ochtend krijgen we te maken met een gedeeltelijke zonsverduistering. Of eigenlijk: aardeverduistering, want het duister is te danken aan de schaduw van de maan die tussen de zon en de aarde beweegt. Een zonsverduistering heeft gevolgen voor planten en dieren: nachtdieren bijvoorbeeld worden actief. Maar ook op de energievoorziening heeft de verduistering een grote impact.

De eclips kan in principe zorgen voor een daling aan elektriciteit van meer dan 30 gigawatt. Dat is de hoeveelheid stroom die in Europa bij heldere hemel op dat moment opgewekt kan door middel van zonne-installaties. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met drie keer het gemiddeld Nederlands elektriciteitsgebruik. In Nederland valt, als het niet bewolkt is, ongeveer 500 megawatt weg. Dat komt overeen met de capaciteit van één klassieke energiecentrale.

Gelukkig is een zonsverduistering goed te voorspellen. Energiedeskundigen hebben zich dan ook al maanden kunnen voorbereiden en de kans op stroomuitval is daardoor erg klein. De eclips toont wel de kwetsbaarheid van hernieuwbare energiebronnen. De windsnelheid en de hoeveelheid zonneschijn zijn immers niet te regisseren, in tegenstelling tot de productie in een kolengestookte centrale. Om de energievoorziening zo stabiel mogelijk te houden moeten de verantwoordelijke bedrijven extra investeringen doen. En traditionele energieproducenten lopen het gevaar marktaandeel te verliezen aan producenten van hernieuwbare energie. Het speelveld verandert, Robeco beweegt mee.

Geïnteresseerd in duurzame energie? Het RobecoSAM Smart Energy Fund belegt ten minste 80% van het fondsvermogen in aandelen en andere bewijzen van deelneming van bedrijven die technologieën, producten en diensten aanbieden die een efficiënt gebruik van energie waarborgen. Dit fonds heeft een risico-indicator 6.