Begin april sloot Iran een akkoord op hoofdlijnen met zes wereldmachten over beperking van het atoomprogramma van dit land. In ruil daarvoor zijn westerse landen in principe bereid hun sancties tegen Iran geleidelijk op te heffen. Het akkoord dat er nu ligt, moet volgens planning 30 juni definitief worden. Wordt de olie nog goedkoper?

“Het voorlopige akkoord is al verrassend gedetailleerd, maar uitwerking en uitvoering gaan nog wel een tijdje duren. De wereld ziet er op 1 juli niet opeens heel anders uit”, zegt Robeco’s Chief Economist Léon Cornelissen. “De sancties van de westerse landen worden geleidelijk opgeheven; Iran zal duurzaam goed gedrag moeten vertonen. Het land zal niet van de ene op de andere dag olie gaan exporteren. Iran heeft een verouderde infrastructuur voor oliewinning en zit ver onder de piekproductie die het ooit leverde. De olie-export van Iran is als gevolg van de sancties sinds 2012 meer dan gehalveerd. Daardoor heeft het land te weinig inkomsten gehad voor investeringen in onderhoud van bestaande olieputten en ontwikkeling van nieuwe velden. Het opheffen van de sancties zal voorlopig weinig tot geen effect hebben op de prijs van olie op de wereldmarkt. Maar het akkoord is uiteindelijk een recept voor een langdurige bearmarket in olie en aardgas: een periode waarin de olieprijzen langdurig in een dalend patroon zitten.” Fatih Birol, hoofdeconoom van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), denkt dat het nog zeker vijf jaar duurt voordat een aanzienlijke stijging van het aanbod uit Iran verwacht kan worden.

Het atoomakkoord werd in Iran met gejuich ontvangen. In de Iraanse hoofdstad Teheran gingen mensen massaal de straat op om de overeenstemming te vieren. Cornelissen: “De regering heeft zich populair gemaakt bij de bevolking door deze deal te sluiten. Iraniërs willen ook gewoon op Amerikaanse sneakers lopen. Ze zullen in ruil voor die mogelijkheid wel een sterke inbreuk op hun soevereiniteit moeten accepteren en zich aan allerhande inspecties moeten onderwerpen. Voor westerse landen is Iran een interessante markt. Het land heeft een inwoneraantal van 80 miljoen, dat met 1% per jaar groeit. Maar vooral de leeftijdsopbouw is interessant: slechts 5% van de bevolking is 65 jaar of ouder, terwijl 42% jonger dan 25 is. Het land staat op de vierde plaats als het gaat om bewezen oliereserves en zelfs tweede op de lijst van bewezen aardgasreserves. Met die reserves kunnen de inwoners nog heel wat geld verdienen om die felbegeerde sneakers te kunnen kopen. Trouwens, voor de hele wereldeconomie is dit akkoord een stuk gunstiger dan escalatie van de verhoudingen.”