Vandaag gaan de Britten naar de stembus. Volgens de peilingen krijgen noch de regerende Conservatieven noch Labour voldoende stemmen voor een absolute meerderheid  in het 650 zetels tellende Britse parlement.

Het Britse kiesstelsel maakt de uitslag nog moeilijker te voorspellen. De Britten stemmen namelijk op een kandidaat van een partij in hun eigen kiesdistrict. In feite vinden er 650 verkiezingen plaats. Een partij waarvan de kiezers dichtbij elkaar wonen, kan met een lager percentage stemmen toch méér zetels winnen dan partijen waarvan het electoraat verspreid over het land woont.

De Conservatieven zijn al sinds mei 2010 aan de macht in een coalitieregering met de Liberale Democraten. Premier David Cameron heeft de afgelopen vijf jaar effectieve maar impopulaire bezuinigingen doorgevoerd om het land terug te leiden naar groei en om het begrotingstekort terug te dringen. " De economie doet het goed en blijft profiteren van de aantrekkende economische activiteit in de eurozone. Toch zijn de verkiezingen beslist geen gelopen race voor Cameron", zegt Robeco’s Chief Economist Léon Cornelissen. "De belangrijkste reden is dat het herstel zo vreugdeloos is. De reële lonen zijn gedaald waardoor de werkloosheid in vergelijking met andere economieën relatief laag is gebleven. Om die reden is het Britse electoraat niet erg enthousiast over een nieuwe conservatieve regering.”

Bij een duidelijke Tory meerderheid komt er in mei 2017 een referendum waarin de Britten over een vertrek uit de Europese Unie zullen stemmen. Een Labour minderheidsregering is afhankelijk van de Schotse nationalisten. Partijleider Nicola Sturgeon van de SNP is erop gebrand Cameron en de Tories uit de regering te houden. Ze zal een Labourregering gedoogsteun geven, maar de vraag is wat daar tegenover moet staan. De financiële markten maken zich vooral zorgen over de ondernemersonvriendelijke houding van Labour. En marktvorsers verwachten van ‘Red Ed’ Miliband minder financiële discipline, terwijl het Britse begrotingstekort al behoorlijk hoog is. “Een grote conservatieve meerderheid of een regering onder leiding Labourgeven een garantie voor schommelende aandelenkoersen. Een conservatieve minderheidsregering zou voor beleggers de beste optie zijn”, aldus Cornelissen.