De 3D-print industrie bloeit al jarenlang. Ook de komende jaren zal de opmars doorgaan, al behoren de hysterische proporties waarin de groei zich afgelopen jaren voltrok wel tot het verleden.

Wohlers Associates, een Amerikaans bureau dat trends in de maakindustrie onderzoekt, berekende de omvang van de markt voor 3D-printing op circa 3,8 miljard USD in 2013. In 2017 zal de verkoop van 3D-printproducten en gerelateerde diensten wereldwijd 6 miljard dollar bedragen en in 2021 10,8 miljard. Uit het onderzoek van Wohlers blijkt ook dat de consumentenmarkt voor 3D-printers steeds minder snel groeit, terwijl de groei in de industriële markt versnelt. Er zijn inmiddels al redelijk betaalbare consumentenproducten, maar de mogelijkheden zijn nog betrekkelijk beperkt. Een van de bekendste modellen, Cube van het beursgenoteerde 3D Systems, kan maximaal objecten van 14x14x14 cm printen. Voorlopig worden de 3D-printers voor thuis vooral gebruikt voor hobby-doeleinden: meest geprinte objecten zijn karakters uit games.

Industrie en gezondheidszorg maken al volop gebruik van de mogelijkheden van 3D-printing. Vliegtuigbouwers bijvoorbeeld kunnen 30% lichtere vliegtuigvleugels maken, omdat de materialen uit een 3D-printer sterker (geen naden!) en lichter zijn. In de Chinese stad Suzhou verrees een compleet appartementencomplex met een oppervlakte van 1.100 m2 uit een 3D-printer. De muren zijn hol van binnen en beschikken over een zigzagpatroon, waardoor ze bestand zijn tegen aardbevingen. Volgens de bouwer zorgde de techniek voor 30 tot 60 % minder afval, een 50 tot 70 % kortere productietijd en 50 tot 80 % lagere personeelskosten. Totale bouwkosten: ongeveer 140.000 euro. In de auto-industrie biedt de 3D-printer grote mogelijkheden om te besparen op reserveonderdelen. In plaats van duizenden reserveonderdelen van verschillende modellen op voorraad te houden, kunnen dealers zich beperken tot het opslaan van de ontwerpen op een USB-stick. Een onderdeel hoeft pas geprint te worden wanneer het nodig is.

Dankzij 3D-printing kunnen ontwerpen helemaal aangepast worden aan persoonlijke wensen en eisen. De gezondheidszorg kan daardoor grote stappen maken. Een chirurg is niet langer zeven uur bezig met een heupoperatie, omdat hij of zij niet langer een standaardmodel heup hoeft in te passen in de patiënt. Vorig jaar kreeg een 12-jarige jongen een 3D-geprinte nekwervel en in Costa Rica vliegt een toekan rond met een 3d-geprinte snavel.

Rolinco belegt al drie jaar in de techniek. Portfoliomanager Henk Grootveld: “3D-printing is het internet van de maakindustrie: je kunt alles maken, zonder tussenkomst van een producent. En het gaat om een markt die je zonder belemmeringen kunt betreden. Kijk naar de auto-industrie, waar softwareontwikkelaar Google met succes een nieuwe auto ontwikkelde. Of waar Tesla de auto veranderde in een soort iPad op wielen. In de markt van 3D printing zullen maar een paar partijen overblijven. Als belegger is het belangrijk de winnaar eruit te pikken, maar vooral om de verliezers van deze veranderingen in de maakindustrie te vermijden.”

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Deze informatie is bedoeld om de lezer te voorzien van informatie over Robeco’s specifieke vaardigheden, maar is geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.