• In de ban van Griekenland
  • Goede cijfers Amerikaanse economie
  • Wat doet de FED en wanneer?
  • Handhaven gemiddelde weging Aandelen en Obligaties

Economische ontwikkelingen
Griekenland domineert de laatste tijd het nieuws op de financiële markten. Eind juni moesten de Grieken een lening bij het Internationale Monetaire Fonds afbetalen, maar dat geld hadden ze niet. Hiermee is het land nog niet officieel failliet, maar er komt nog een aflosmoment in juli. De aflossing van EUR 3,5 miljard aan de ECB op 20 juli wordt als cruciaal gezien. Europese politici en de Griekse premier Tsipras voerden eindeloos onderhandelingen om tot een oplossing te komen, maar uiteindelijk lukte dat niet. De Griekse banken moesten hun deuren sluiten. De bevolking kan beperkt geld opnemen en premier Tsipras heeft een referendum uitgeschreven waarin men zich kan uitspreken over de ontstane situatie.

Onzekerheid troef en dat is iets waar financiële markten slecht tegen kunnen. Want wat gebeurt er als Griekenland de eurozone moet verlaten? Dit zou een voorbeeldfunctie kunnen hebben voor andere landen, want dan neemt de kans toe dat andere landen de eurozone eveneens kunnen verlaten. Europa zal dus al het mogelijke doen om de situatie van Griekenland niet te laten escaleren naar andere landen. Op dit moment  lijkt het echter dat men genoeg  heeft  van de Grieken. Voorlopig zal de bijna dagelijks veranderende situatie de gemoederen nog wel even bezig houden. De Europese economie staat er, los van de situatie in Griekenland, niet slecht voor. Ander economisch nieuws was er wel maar kreeg minder aandacht.

In de Verenigde Staten zijn de consumentenverkopen beter dan verwacht. Ook andere cijfers m.b.t. bouwactiviteiten en banengroei zijn in orde. Dit voedt de verwachting dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken na de zomer de rente zal gaan verhogen. In Japan verschenen er positieve cijfers.

De olieprijs daalde iets in juni. Meer beweging was er op de grondstoffenmarkt bij de prijs van Tarwe (+27,5%) en Mais (+17,7%) door droogte en verlaagde productieverwachtingen. Goud beleefde een stabiele maand. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar werd de euro iets sterker in juni met een stand van EUR/$ 1,115.

Aandelenmarkten
De aandelenmarkten sloten deze periode negatief af. Het zal geen verbazing wekken dat de Europese aandelenbeurzen de grootste verliezen noteerden. Toch waren het de niet-eurolanden Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk, met een rendement van -6,5%,  die onderaan de lijstjes bungelden. De Duitse beurs leverde meer dan 6% in. In Nederland daalde de AEX-index met ruim 4%. Buiten Europa waren de verliezen kleiner, zowel Japan als Amerika verloren nog geen 2%.

De beurzen van de opkomende markten presteerden deze maand ongeveer gelijk aan die van de ontwikkelde markten. De grotere opkomende markten zoals Rusland en Brazilië presteerden relatief goed. In China is er nog steeds sprake van een soort aandelen’bubbel’, waar de koersen dagelijks met procenten tegelijk op en neer schieten.

Rekening houdend met de huidige onzekerheid én de daarmee gepaard gaande forse koersbewegingen geven we de voorkeur aan een gemiddelde weging voor aandelen. Binnen de beleggingscategorie Aandelen hebben we een voorkeur voor Amerikaanse aandelen. Wij denken dat de Amerikaanse aandelen het de komende periode beter zullen doen dan die van Europa. Hoewel de economische cijfers in beide regio’s verbeteren, denken we dat Europa nog wel even last zal hebben van de onrust in Griekenland. We willen hier op inspelen door het accent op Amerikaanse aandelen voort te zetten. Onze positieve visie op Japan is niet veranderd.

De weging van opkomende markten en ontwikkelde markten in de portefeuille ligt nagenoeg gelijk. Grotere opkomende landen zoals Brazilië en Rusland liggen er niet zo goed bij. Aan de andere kant zien we dat in China de economie verder wordt gestimuleerd door de overheid, waarbij veel geld op de beurzen komt. We houden voorlopig een neutrale weging van opkomende markten, maar houden de vinger aan de pols.

Obligatiemarkten
Vanaf april is de rente op de kapitaalmarkt opgelopen. Begin juni schoot de rente in Europa verder omhoog en elders in de wereld ging de rente gestaag omhoog. Een stijgende rente is slecht nieuws voor de obligatiekoersen. Die koersen dalen als gevolg van de stijgende rente. Met name obligaties uit Zuid-Europese landen werden onder invloed van de toenemende onzekerheid minder waard. Amerikaanse obligaties sloten met een verlies van 1%, Europese obligaties verloren meer dan 2% in juni.

Voor Europa verwachten we dat de economische groei die is ingezet, traag verder zal gaan. Bovendien is er de Europese Centrale Bank, die maandelijks 60 miljard euro aan staatsobligaties aankoopt. Dit zal de ECB naar verwachting blijven doen tot september 2016.  Dit zou een dalend effect op de rente moeten hebben. Vooralsnog is de marktbeweging tegengesteld. Om die reden hanteren we voor staatsobligaties een neutrale positie. Wel houden we vast aan onze hoger dan gemiddelde weging in high yield obligaties. Het gewicht voor hoogwaardige bedrijfsobligaties blijft gemiddeld.

Asset mix
Aandelen=
Ontwikkelde markten+
Noord-Amerika+
Europa-
Pacific+
Opkomende markten-/=
Obligaties=
Staatsobligaties=
Bedrijfsobligaties=
High Yield-obligaties+


Voor een uitleg van de tekens, zie toelichting voorbeeldportefeuilles