• Even rust rond Griekenland 
  • Chinese beurs doet flinke stap terug 
  • Renteverhoging FED in september? 
  • Handhaven gemiddelde weging Aandelen en Obligaties
Economische ontwikkelingen
Het Griekse volk had duidelijk ‘nee’ gezegd in het referendum maar premier Tsipras moest vervolgens toch zwichten voor de enorme druk vanuit overig Europa en ging akkoord met het Europese eisenpakket. Met dat akkoord kreeg Griekenland vervolgens van de ECB een noodzakelijke overbruggingslening. Hierdoor konden de Griekse banken weer open en de economie op gang komen. Een volgende ronde van aflossingen van de Griekse schuld moet in augustus gaan plaatsvinden. Het is daarom afwachten of de tijdelijke stilte rond Griekenland kan voortduren.

China trok meer aandacht van de financiële markten in juli. Enerzijds omdat de Chinese beurs vanaf januari eerst enorm was gestegen. Anderzijds door de forse ommekeer toen het leek alsof iedereen door dezelfde deur naar buiten wilde. Dat veroorzaakte zo een koersval dat de Chinese overheid ingreep in een poging de daling (tijdelijk) tot stilstand te brengen. Hoe hard de Chinese overheid ook zijn best doet om de economische groei op het door hun gewenste niveau te houden, de cijfers stellen momenteel teleur. Er is duidelijk sprake van een vertraging van de Chinese economie.

De Amerikaanse economie laat wel goede economische cijfers zien. Voorzitter Yellen van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, gaf half juli al aan dat een renteverhoging ‘dit jaar’ gaat plaatsvinden vanwege de positieve economische ontwikkelingen. Hoewel ze eind juli, na de officiële vergadering van de Fed,  geen concrete datum noemde, gaan de financiële markten er steeds meer van uit dat de renteverhoging al in september gaat plaatsvinden.

Aandelenmarkten
In Europa en daarbuiten was er opluchting na het akkoord over Griekenland. De aandelenmarkten sloten de maand positief af. De Zuid-Europese markten stegen het meest, maar ook de Nederlandse AEX-index deed ‘bovenin’ mee (+4,8%). Iets gematigder was de stijging van de beurs in Amerika (+2,1%) en Japan (1,7%).

De dalende Chinese aandelenbeurs én de sterk dalende olieprijs drukten het beurssentiment in opkomende landen. Ondanks de stevige maatregelen van de Chinese regering daalde de beurs in juli ruim 14%. Brazilië, ook een zwaargewicht in de index van opkomende landen, daalde met ruim 4%. Opkomende landen staan sinds het begin van het jaar zo’n 8% achter op de ontwikkelde markten. De verwachting voor opkomende markten is de laatste tijd snel afgenomen. Rusland en ook andere opkomende landen hebben last van de steeds lagere olieprijs en de sterker wordende Amerikaanse dollar. Hierdoor willen wij het gewicht van opkomende landen reduceren ten gunste van het gewicht in ontwikkelde markten.

Binnen de ontwikkelde markten handhaven wij de voorkeur voor Japanse aandelen. Voor de regio’s Europa en Noord-Amerika geven wij een neutrale weging. De Amerikaanse economie staat aan de vooravond van de eerste renteverhoging sinds jaren en het is nog even afwachten welke invloed het op de markt zal hebben. In Europa denken we dat de aandelenmarkten al een flink voorschot hebben genomen op de economische ontwikkelingen. Bovendien kan onrust over de situatie rond Griekenland weer zomaar de kop opsteken en dat heeft impact op de eurozone. Alles overziend blijven we per saldo voorzichtig met een gemiddelde weging voor aandelen.

Obligatiemarkten
De kapitaalmarktrente ging in juli met de nodige beweeglijkheid weer omlaag. De toonaangevende Duitse tienjaarsrente daalde van 0.76% naar 0.64%. Een dalende rente zorgt voor stijgende koersen bij obligaties. In deze situatie profiteerden (Zuid-)Europese staatsobligaties het meeste. De winst voor Japanse en Amerikaanse obligaties was net als bij de aandelen wat gematigder. En ook net als bij de aandelen hadden obligaties uit opkomende landen het zwaar (-1.7%).

De Europese Centrale Bank blijft maandelijks 60 miljard euro aan staatsobligaties aankopen. Dit zou een dalend effect op de rente moeten hebben, maar niet zo uitgesproken als in het voorjaar. Voor staatsobligaties hanteren we daarom een neutrale positie. We verhogen de al hoger dan gemiddelde weging in high yield obligaties ten koste van solide bedrijfsobligaties die daardoor een lager dan gemiddelde weging krijgen.

Asset mix
Aandelen=
Ontwikkelde markten+
Noord-Amerika=
Europa=
Pacific+
Opkomende markten-
Obligaties=
Staatsobligaties=
Bedrijfsobligaties-
High Yield-obligaties+


Voor een uitleg van de tekens, zie toelichting voorbeeldportefeuilles