Het is altijd wat. Is Griekenland net een paar dagen uit het nieuws, slaat de beurs in China op hol. Aangezien China de tweede economie in de wereld is, wordt de rest van de wereld prompt nerveus en gaan de koersen wéér onderuit. Het past in het beeld dat we voor dit jaar wel verwachtten. Meer dan in voorgaande jaren hebben we te maken met beweeglijke beurzen.

Steeds goed timen?
U kunt natuurlijk gaan proberen elke keer optimaal te profiteren van de bewegingen op de beurs. Op het hoogste punt verkopen en dan weer op het laagste punt erin. Maar structureel geld verdienen met het precies op tijd in- en uitstappen is een onmogelijke opgave. Ga maar na: als de kans 50% is dat u het instapmoment goed hebt en voor uitstappen dezelfde kans geldt, is de kans dus 25% per keer dat u het maximale rendement behaalt. Stel dat u dit elke maand één keer doet, dan is de kans dat u na een jaar het maximale rendement qua timing hebt behaald 0,000006%. Hiermee vergeleken is de kans op het winnen van de hoofdprijs in de Staatsloterij drie keer zo groot. En dan hebben we het even niet over de omvang van het verlies als het fout gaat.

Niet goed voor het rendement
Het zal duidelijk zijn: steeds in- en uitstappen is niet goed voor het uiteindelijke rendement. Het bovenstaande voorbeeld is een extreme variant, maar de strategie om uit te stappen als het even spannend wordt op de beurs en weer instappen als de kust veilig is, levert ook niet echt een goed rendement op. In Amerika wordt jaarlijks becijferd wat de rendementen van particuliere beleggers zijn. Gemiddeld genomen blijven zij zo’n 6% achter bij de toonaangevende S&P500 aandelenindex*. Dat komt vooral doordat beleggers te laat weer instappen als de beste rendementen alweer behaald zijn, en te vroeg uitstappen door ‘hoogtevrees’.

Buy-and-hold
Tegenover de in-en-uitstapstrategie staat de zogenoemde ‘buy-and-hold’ strategie. Bij deze strategie gaat het de belegger om de resultaten op de lange termijn en leunt hij op dividendinkomsten en vooral het rente-op-rente-effect, door beleggingen na aankoop lang aan te houden. U doet er uiteraard verstandig aan te kiezen voor een breed gespreide portefeuille met verschillende beleggingscategorieën daarin, die past bij het risico dat u wilt lopen. Het lijkt misschien of u bij een gespreide portefeuille soms rendement ‘mist’, maar bij een dalende beurs is het dan prettig dat verliezen gedempt worden door een goede spreiding. En dat is beter voor het eindresultaat.

Geen instapstress met periodiek uitbreiden
Kiest u voor een ‘buy-and-hold’ strategie, dan zou u daarnaast voor periodieke uitbreiding van uw portefeuille kunnen kiezen, omdat u daarmee bijna ongemerkt een groter vermogen kunt opbouwen. Als u kiest voor periodieke inleg op een vast moment, wordt daarmee het probleem van de instapstress ook opgelost. Timen is een vrijwel onmogelijke opgave; onze oplossing is dus buy-and-hold plús.

*DALBAR's Quantitative Analysis of Investor Behavior (QAIB)