De laatste tijd hebben beleggers Chinese aandelen gemeden vanwege zorgen over de toekomstige groei van het land. Het IMF heeft de groeiverwachtingen verlaagd naar net onder de 7%, maar de werkelijke groei zal eerder rond de 5% liggen.

Op zichzelf is een groei van 5% natuurlijk niet slecht, want Westerse landen kunnen daar alleen maar van dromen. Maar de industriële productie is sneller gedaald dan de regering had gehoopt, terwijl de groei in diensten en consumptie juist minder is gestegen dan gehoopt.

Stimulering
“Meer stimulering hoeft helemaal niet slecht te zijn”, stelt fondsmanager Fabiana Fedeli. “We leven in een tijdperk waarin overheden over de hele wereld bezig zijn met stimuleringsprogramma's. De belangrijkste vraag is waar de investeringen naartoe gaan”, zegt Fedeli. Wat dat betreft is ze optimistisch. “Er is nog steeds behoefte aan metrolijnen, verbindingen tussen stadsknooppunten, ziekenhuizen en scholen. De afgelopen jaren is het geld niet effectief verwerkt door lokale overheden. Ze verkochten land aan ontwikkelaars waar ze maar konden, wat in sommige steden heeft geleid tot een vastgoedbubbel. Maar ze hebben hun lessen geleerd.”

Misvattingen
Wat is volgens Fedeli de grootste misvatting over de economie van China? “De eerste misvatting is het idee dat China niet meer moet investeren in vaste activa, omdat er al te veel is gebouwd en geïnvesteerd in het land. Dat geldt lang niet voor alle regio's. Het vervoer in en tussen steden kan nog veel beter en ook binnen onroerend goed zijn nog genoeg mogelijkheden.” De tweede misvatting is volgens Fedeli dat er geen potentieel meer is voor verstedelijking. “Er wonen op het platteland nog steeds veel mensen die in de stad werken, maar geen recht hebben om daar te wonen. Dat betekent dat ze in de stad geen leven opbouwen met hun gezin en daar dus ook geen geld uitgeven. We hebben het dan over ongeveer 100 miljoen mensen”. Maar op dit gebied gaat waarschijnlijk het een en ander veranderen. Het registratiesysteem voor huishoudens gaat op de schop, waardoor deze immigranten straks wel het recht hebben om in de stad te wonen waar ze werken. 

Niet terecht
Het huidige negatieve sentiment is volgens Fedeli niet terecht. “Chinese aandelen zijn inderdaad wat gevoeliger. Dat is nu eenmaal zo. Het kan nog wel tien jaar duren voordat China een meer ontwikkelde markt is, met een stabiele pool aan binnenlandse institutionele beleggers en minder schokken als gevolg van het gedrag van particuliere beleggers. Maar China is nog steeds een land met een enorm potentieel voor consumptie. Het blijft een macht om rekening mee te houden. Over 20 jaar is het de grootste economie ter wereld als we kijken naar koopkracht. Dat kunnen we niet negeren en het land biedt beleggers een uitstekende keur aan bedrijven om uit te kiezen.”

Wilt u beleggen in de ontwikkelingen in China? Beleg dan in Robeco Chinese Equities. Dat fonds realiseerde tussen 1-10-2014 en 30-9-2015 een rendement van 8,27%* en tussen 1-10-12 en 30-9-2015 een gemiddeld jaarlijks rendement van 11,16%.

Lees meer: Waarom China de opkomende middenklasse zal domineren

*De waarde van uw belegging kan fluctueren, in het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.