Het fonds Robeco NV krijgt van Morningstar 4 sterren en de beoordeling Bronze. Robeco High Yield Bonds telt ook 4 sterren en heeft de status Silver. Wie is Morningstar en wat betekenen zijn beoordelingen van beleggingsfondsen voor beleggers?

Morningstar is een onafhankelijke leverancier van informatie over beleggingsfondsen en aandelen. Onafhankelijk wil zeggen dat Morningstar niet wordt betaald voor zijn beoordeling van beleggingsfondsen en aandelen. Daarbij komt dat Morningstar geen bank of handelsplatform is.

Veel beleggers kennen Morningstar van de sterren die het toekent aan beleggingsfondsen. Die beoordelen op een schaal van 1 tot en met 5 het historisch rendement van een fonds. Daarbij wordt de fondsprestatie voor risico gecorrigeerd en afgezet tegen de prestaties van vergelijkbare beleggingsfondsen. De beleggingsfondsen die over meerdere jaren het beste gepresteerd hebben ten opzichte van concurrenten, krijgen 4 of 5 sterren, de minst presterende fondsen krijgen 1 of 2 sterren en de middenmoot staat op 3. De rendementsgeschiedenis moet minimaal 3 jaar bedragen om sterren te krijgen.

Verleden en toekomst
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, zoals u weet. De toekomst staat dan ook niet in de Morningstar-sterren geschreven. Wie een beleggingsfonds wil vinden dat (ook) op termijn bovengemiddelde prestaties neerzet, zal moeten kijken naar factoren die toekomstige prestaties beïnvloeden. Daarvoor is de Morningstar Analyst Rating.

Het aantal sterren dat een beleggingsfonds verdient, wordt berekend via een geautomatiseerd proces. De beoordeling van een beleggingsfonds voor de Morningstar Analyst Rating wordt afgegeven door een analist. Deze komt tot stand op basis van een grondige analyse van het betreffende fonds. De Morningstar-analisten bepalen naar eigen inzicht welke beleggingsfondsen hiervoor in aanmerking komen. Criteria zijn bijvoorbeeld de rendementsgeschiedenis, de omvang van het fonds of de belangstelling onder beleggers.

5 p’s
Voor de Analyst Rating kijkt de Morningstar-analist naar de 5 p’s van een beleggingsfonds: People (beheerteam), Parent (fondshuis), Process (beleggingsproces), Performance (rendement) en Price (kosten). Op basis van deze analyse geeft hij het beleggingsfonds een waardering die positief (Gold, Silver of Bronze), neutraal (Neutral) of negatief (Negative) kan zijn.

Beleggingsfondsen met een waardering Negative scoren onvoldoende op één of meerdere p’s. Van Neutral-fondsen zijn de analisten van Morningstar er niet van overtuigd dat deze – voorlopig - het verschil zullen maken. Van de beleggingsfondsen met een waardering Gold, Silver of Bronze - de zogenaamde medaillisten - verwacht Morningstar dat ze op langere termijn - door een economische cyclus heen - een structureel beter rendement boeken dan dat van vergelijkbare fondsen en/of de index. Zij zijn de winnaars van de toekomst.

Een beleggingsfonds kan ook nog de status Under Review hebben. De analisten van Morningstar zetten een beleggingsfonds Under Review bij een belangrijke verandering bij het fonds of het fondshuis, bijvoorbeeld als de fondsmanager vertrekt. Ze gaan dan na of de verandering invloed heeft op de beleggingsvisie en herzien hun waardering indien nodig.

Huiswerk maken
Omdat ze elk een ander uitgangspunt hebben, geven de Morningstar Rating en de Morningstar Analyst Rating twee verschillende signalen af. Voor een snelle scan is de Morningstar - sterren - Rating een handig hulpmiddel. Beleggingsfondsen met vier of vijf sterren beschikken in ieder geval over een bovengemiddeld historisch rendement. Om een goed gefundeerde beleggingsbeslissing te nemen moet een belegger zijn huiswerk maken en dus ook weten hoe een fonds presteert op beheerteam, beleggingsproces, fondshuis, rendement en kosten. Daarbij helpt de Morningstar Analyst Rating.