Het 50-jarige Rolinco heeft een ultralange visie op technologische en andere ontwikkelingen, maar hoe profiteren fondsmanagers Henk Grootveld en Marco van Lent daar nu al van? Hun portefeuille moet wel jaarlijks, of misschien zelfs maandelijks, rendement leveren.

"Om te beginnen is het makkelijker om de verliezers aan te wijzen dan de winnaars te voorspellen", legt Van Lent uit. "Met zoveel verschillende technologieën kan het allerlei kanten op gaan. Kijk naar Tesla, dat lithium-ion-accu's gaat produceren die energie kunnen opslaan. Dit leek een veelbelovende technologie toen ze begonnen met de bouw van de fabriek, maar intussen heeft concurrent Ambri een accu ontwikkeld op basis van vloeibare metalen. Daardoor is de technologie van Tesla mogelijk al verouderd."

Daar kunnen we niet op wachten
Een ander voorbeeld is 3D-printen. "We hebben drie jaar lang een producent van 3D-printers in de portefeuille gehad, maar die hebben we laatst verkocht. We zijn er nog steeds van overtuigd dat 3D-printen een succes wordt, maar dachten dat bedrijven en consumenten het sneller zouden omarmen. Daar kunnen we met onze beleggingshorizon van drie tot vijf jaar niet op wachten."

Verliezers links laten liggen
Grootveld en Van Lent laten de verwachte verliezers, zoals fysieke winkels, kolenproducenten en nutsbedrijven, links liggen. Dat is ongeveer 90% van het universum. Ze richten zich op de resterende 10%. Maar dan wordt het lastig. "We zijn ervan overtuigd dat zonne-energie de toekomst is", zegt Grootveld. "Maar we kunnen niet precies timen wanneer de groei gaat toenemen. Bovendien zal de capaciteit van zonnepanelen alleen maar toenemen, terwijl de prijs daalt. Daarom zal er slechts een handjevol winnaars overblijven."
 
Schepjes en emmertjes
Grootveld en Van Lent beleggen in de leveranciers van onderdelen, tools of diensten – de emmertjes en de schepjes, zoals Grootveld het zelf noemt - die bedrijven nodig hebben om nieuwe technologieën te ontwikkelen. Zo profiteren ze van trends zonder dat ze de individuele winnaars hoeven te voorspellen.

Opslag zonne-energie
"Neem zonne-energie", zegt Grootveld. "Op een zonnige dag produceren zonnepanelen in Duitsland enorm veel energie. Zo veel zelfs dat ze Nederland betalen voor de opslag van die energie om te voorkomen dat het systeem eronder bezwijkt. Die opslag brengt uitdagingen met zich mee. Daarom moet je beleggen in de batterijproducenten die een bijdrage leveren aan oplossingen voor dit probleem."

Lastig voorspellen
"Ook is het lastig om te voorspellen welk farmaceutisch bedrijf als winnaar uit de bus zal komen”, voegt Van Lent toe. “Daarom beleggen wij in de producenten van DNA-machines, zoals Illumina*. Alle farmaceutische bedrijven hebben namelijk zo'n machine nodig. Hetzelfde geldt voor Thermo Fischer, dat diagnostische instrumenten ontwikkelt. En omdat alle gepersonaliseerde geneesmiddelen getest moeten worden, beleggen we ook in leveranciers van klinische tests, zoals Quintiles*."

Wilt u nu al profiteren van belangrijke wereldwijde trends? Lees meer over het fonds Rolinco.

*De genoemde bedrijven in dit artikel zijn geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of verkopen.