Innovatieve, middelgrote ondernemingen spelen een belangrijke rol in de kracht van de Nederlandse economie. Ondernemingen als Refresco, Beter Bed en GrandVision zijn inmiddels stuwende krachten. Daarnaast hebben ze aantrekkelijkere waarderingen. “Robeco Hollands Bezit is daarom in de afgelopen jaren steeds meer in aandelen buiten de AEX gaan beleggen”, vertelt fondsmanager Steef Bergakker.

“Momenteel maken deze middelgrote ondernemingen circa 20% van de portefeuille uit”, aldus Bergakker. “Binnenkort, per 1 januari 2016, brengen we de benchmark van het fonds meer in lijn met de portefeuille. Het fonds zal dan niet langer de AEX-index, maar een 50-50-combinatie van de AEX en de AMX (die de middelgrote aandelen vertegenwoordigt) hanteren om zijn prestaties tegen af te zetten. Het beleggingsbeleid blijft verder hetzelfde. De nieuwe benchmark zal echter een betere afspiegeling zijn van de portefeuille.”

Diversificatie
“Daarnaast is diversificatie voor ons een belangrijke reden om ook in middelgrote ondernemingen te beleggen”, legt Christian Vondenbusch uit, samen met Steef Bergakker fondsmanager van Robeco Hollands Bezit. “De top-3-aandelen in de AEX, Unilever, Shell en ING, maken meer dan 40% van de AEX-index uit. Vergelijk dit met een MSCI World index, waar de grootste positie maar circa 2% voor zijn rekening neemt, en je ziet dat de AEX niet bepaald gediversifieerd is. Hollands Bezit belegt al 10% minder in deze top-3 dan hun gewicht in de index zou rechtvaardigen.”

Pareltjes
Ook is het voor gezonde, middelgrote ondernemingen gemakkelijker om hun omzet te verdubbelen dan voor een reus als Unilever, simpelweg omdat ze vanaf een lagere basis starten. “Er zitten bedrijven tussen die naar onze mening pareltjes zijn die nog niet zijn ontdekt”, merkt Bergakker op. “Als andere ondernemingen hier oog voor krijgen, kan dit leiden tot aantrekkelijke fusie- en overnameactiviteiten.”
Het duo blijft in een kern van grote kwaliteitsnamen beleggen, waaronder Unilever, Ahold, DSM, RELX (voorheen Reed Elsevier) en Heineken, met daaromheen een ring van groeiparels.

Spreiding verbetert
Het beleggingsproces blijft dus hetzelfde, alleen de spreiding verbetert. “Hollands Bezit blijft een actief beheerde, geconcentreerde portefeuille, met een relatief grote afwijking van de benchmark”, bevestigt Vondenbusch.

Wilt u meer weten over Robeco Hollands Bezit, klik dan hier.