ECB-president Mario Draghi kondigde gisteren geheel onverwachts geen verhoging van de maandelijkse obligatieaankopen door de ECB aan. Hij beperkte zich tot het aankondigen van een verlenging van het huidige opkoopprogramma van EUR 60 miljard per maand tot maart 2017 en een bescheiden verlaging van de depositorente. Beleggers reageerden teleurgesteld en stapten massaal uit aandelen.

De euro steeg tijdens en na de persconferentie van Draghi sterk, met 2,6%. Dat was de sterkste stijging binnen een dag in zes jaar. Een sterkere euro zal de Europese export raken. Waar de Europese aandelenkoersen eerder nog aan een mooie inhaalrace bezig waren, daalden ze nu fors. De AEX sloot maar liefst 3,7% lager en Euro Stoxx 50 en de Duitse DAX leverden zo’n 3% in.

Te ver voor de muziek uit
In de financiële markten overheerste teleurstelling. Dat Draghi zijn besluiten verdedigde door te stellen dat de kredietverlening in Europa op gang komt en dat verdere uitbreiding van steunmaatregelen daarom niet nodig is, deed daar niets aan af. De maatregelen die de ECB-voorzitter van plan was te nemen en waar hij al verschillende maken op had gezinspeeld, gingen slechts gedeeltelijk door. Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen: “Draghi liep kennelijk te ver voor de muziek uit en is duidelijk teruggefloten door een meerderheid binnen het ECB-bestuur.”

Langer doorgaan
“De ECB gaat wel langer door met het opkopen van obligaties, maar heeft aan geloofwaardigheid ingeboet door voorzitter Draghi in te snoeren. Het verlengen van het opkoopprogramma voor obligaties van september 2016 tot maart 2017 wordt door de markt gezien als een loos gebaar, er werd juist gerekend op een uitbreiding van het maandelijkse bedrag van EUR 60 miljard. Dat zou voor beleggers goed nieuws geweest zijn”, aldus Cornelissen.

Angst voor deflatie voorbij
Cornelissen: “De ECB vreest nog steeds deflatie. Dalende prijzen leiden tot uitstelgedrag van consumenten en zijn dus slecht voor de economie, maar de ergste angst voor deflatie is wel voorbij, nu de gedaalde olieprijs in de inflatiecijfers is doorgesijpeld en een bescheiden economische groei zich genesteld heeft. Daarom is het verrassend dat de ECB niet de moed had om agressievere maatregelen te nemen.”

Renteverhoging Fed
Of het besluit van de ECB van invloed is op een renteverhoging door de Fed, weten we over twee weken. Cornelissen: “De Amerikaanse economie groeit goed en daar is het programma van stimuleringsmaatregelen, dat sinds 2009 werd gebruikt, dit jaar stopgezet. De economie is daar sterk genoeg, zoals ook blijkt uit recente werkgelegenheidscijfers. De algemene verwachting is daarom dat de rente in de VS voor het eerst in bijna 10 jaar verhoogd zal worden”.