De jaarwisseling nadert en dan worden we tegenwoordig bedolven onder de lijstjes. Van terugblik tot voorspelling, voor ieder wat wils. Voor mijn deelname aan de muzikale Top 2000 suggereerde iemand dat ik zeker wel titels als Money van Pink Floyd en The Wall Street Shuffle van 10CC had doorgegeven. Mooie nummers, maar om die vanuit beroepsdeformatie te kiezen gaat mij te ver. Wel moest ik bij het nummer What a fool believes van The Doobie Brothers denken aan een nieuwsbericht waarin de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat malafide beleggingen weer de kop op steken.

Dwaas
Hoe dwaas kun je vandaag de dag nog zijn om daar in te trappen, vroeg ik me af. Vóór de eeuwwisseling was het nog enigszins te verklaren. Sinds ik in dit vak werkzaam ben heb ik heel wat dubieuze beleggingen de krant zien halen. Van diamanten tot tulpenbollen. Van Amerikaanse grond en levensverzekeringen tot de fata morgana van vastgoed in Dubai. Men was misschien te goed van vertrouwen, niet zo goed geïnformeerd en controle en regelgeving waren nog in ontwikkeling. Pas sinds 1999 bestaat de Stichting Toezicht Effectenverkeer, de voorloper van de AFM, en is de controle op financiële dienstverleners en hun producten ingesteld.

Alternatieven
Wellicht dat de lage spaarrente vandaag de dag een extra factor is om naar alternatieven te zoeken voor een hoger rendement. Naast effecten wordt er dan ook gekeken naar beleggingsobjecten zoals: vakantiehuizen, grond, goud, wijn, etc. Hebzucht is van alle tijden en die hebzucht vertroebelt bij velen het besef dat de mogelijke investering te mooi is om waar te zijn. Risico’s worden daardoor te laat of helemaal niet gezien. Onder strikte voorwaarden kunnen nog steeds beleggingsobjecten buiten de goedkeuring van de AFM worden aangeboden. De vrijstelling omtrent het ontbreken van een prospectus en vergunning moet dan wel vermeld staan in de reclame-uiting van de aanbieder. 

Beleggingsobligaties
Een andere categorie waar de AFM begin dit jaar voor waarschuwde, zijn zogenoemde beleggingsobligaties. Denkt u hier bijvoorbeeld aan het beleggen - met AFM-goedkeuring - in schepen via vlootobligaties met een maximale rente van 14% op jaarbasis. Heel veel factoren kunnen dit voorgespiegelde rendement negatief beïnvloeden. Factoren die specifieke kennis van die markt vereisen. En wat ik dan merkwaardig vind, is dat de uitgevende partij vaak zelf zeer beperkt mee- investeert en het risico vrijwel geheel bij de deelnemers legt. Als het zo aantrekkelijk is, wil je zelf toch ook profiteren?

Laat voor je beleggen
Kortom, als je niet begrijpt waarin je belegt, doe het dan niet! Dat is ook altijd het motto geweest van ‘superbelegger’ Warren Buffett, inmiddels een van de rijkste mensen ter wereld. En als je zelf niet kunt beleggen, laat het dan doen. Indien u (maandelijks) iets overhoudt om te beleggen, zijn er voldoende professionele -en betrouwbare partijen beschikbaar om te helpen een beter rendement dan de spaarrente na te streven. Na de waarschuwingen van de AFM stel ik me voor, dat zo’n aanpak met stip op 1 staat in uw lijstje voor 2016.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee die niet bij sparen voorkomen. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze column is eerder verschenen op DFT.nl