Hét beurswoord van 2015 was volatiliteit en ook in 2016 hebben we daar al meer dan ons portie van meegekregen. Omdat bijna niemand beurscorrecties tijdig ziet aankomen, reageren beleggers vaak geschokt en irrationeel, maar is dat niet te voorkomen? Hoe kun je het beste omgaan met beursschommelingen?

Eerst is het natuurlijk van belang om naar twee gouden spelregels over beleggen te kijken:
  • beleggen doe je voor de lange termijn;
  • beleggen doe je nooit met geleend geld of met geld dat je eigenlijk niet kunt missen.
Als je die twee spelregels in acht neemt, zit je meestal al wat rustiger in je stoel als er schommelingen op de beurzen zijn. Veel beleggers reageren echter emotioneel op deze schommelingen.

Slechte raadgever
Angst is een slechte raadgever en leidt tot beslissingen die je later betreurt. Wie besluit uit te stappen tijdens een rit naar beneden, is meestal al te laat en wie daarna ergens instapt als het weer beter gaat, is vaak ook weer te laat. Per saldo was niks doen dus beter geweest. Timing is en blijft heel erg lastig bij beleggen.

Uitzitten
Aan een periode van dalende beurzen komt altijd weer een eind, zo bewijzen de statistieken. Omdat je belegt met geld dat je niet meteen nodig hebt, is het verstandig om mindere perioden rustig ‘uit te zitten’. Aandelenrendementen zijn op langere termijn positief, ondanks het gebruikelijke patroon van pieken en dalen. Daarnaast geldt: hoe langer je blijft zitten, hoe kleiner de kans op een negatief rendement.*

Emoties negeren
Luister niet naar je emoties, zo luidt een veel gehoord advies, hoe moeilijk dat ook soms kan zijn met de stortvloed aan nieuws en informatie die je tegenwoordig over je heen krijgt. Als iemand roept dat de AEX weer naar 300 gaat zakken, wordt zo’n uitspraak in de media erg opgeblazen. Mensen die zeggen dat dat zo’n vaart niet zal lopen, halen nauwelijks de kranten. Toch is het belangrijk om rustig te blijven. Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco: “De huidige beursontwikkelingen zullen nog wel een tijdje doorwerken. Belangrijk is echter dat beleggers vasthouden aan hun langetermijndoelstelling. Ze moeten zich dus niet te snel laten ontregelen.”

Eenzijdige visie
Lukas Daalder, CIO Investment Solutions, voegt daaraan toe: “De markten hebben gehandeld op basis van het uitgangspunt 'lage olieprijs is alleen maar slecht' en wij vinden dat nog steeds een erg eenzijdige visie. We geloven niet dat de Amerikaanse economie op het punt staat in een recessie te belanden, en evenmin denken we dat de Chinese economie instort. Wat we wel vinden, is dat sommigen de Chinese aandelenbeurs onterecht hebben gezien als een goede graadmeter voor de onderliggende economie. De financiële markten reageren overspannen. Ook dat vinden we nog steeds. Dat neemt niet weg dat het sentiment bijzonder zwak is en we vrezen dat deze periode van overreactie nog wel even kan duren.”

Maandbeleggen
Een goede manier om schommelingen op de beurs op te vangen, is Maandbeleggen. Dan hoeft u zich ook niet druk te maken over het juiste instapmoment.

Zie ook:
De waarde van uw belegging kan fluctueren. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

*Bron: Robeco, Allianz