Als ik in een restaurant iets te eten mag kiezen, dan maak ik eerst in stilte mijn eigen keuze uit het menu. Als mijn buurman, die vóór mij bestelt, vervolgens juist datzelfde kiest, dan is het waarschijnlijk dat ik mijn keuze verander. Heeft u dat nou ook?

Als mijn vrouw met een leuk idee over een nieuwe vakantiebestemming komt, dan is de kans groot dat ik eerst een paar nadelen van die bestemming op noem en pas later bedenk dat het eigenlijk een heel goed idee is. Hopelijk heeft u een wat gezelliger partner! Tegendraads, noem ik het maar.

Prachtige groeikansen …
Zo is het met mij en beleggen dus ook. Hoe meer analisten mij vertellen hoe prachtig de groeikansen van bedrijf X zijn, hoe onwaarschijnlijker het is dat ik het zal kopen. Het betekent dat als u naar mijn portefeuille kijkt, er een flink aantal bedrijven in zit, die bepaald geen sexy verhaal te vertellen hebben. Ik vind ze goedkoop en de markt negeert mijns inziens ten onrechte de positieve kanten die er ook aan die belegging zitten. Om bedrijven die uit de gratie zijn op te sporen gebruik ik een screening op de computer en zal in die lijst op zoek gaan naar ideeën.

Contraire strategie
In de beleggingswereld heet dat een contraire strategie. Ik vind mooi wat vele anderen lelijk vinden en omgekeerd. Het is een strategie die ingaat tegen de menselijke natuur, die zich het prettigst voelt in de groep waar iedereen het met je eens is. Je moet een behoorlijk wereldvreemde eigenheimer zijn om een goede contraire belegger te zijn en je moet lak hebben aan wat je omgeving en dus ook je klanten van je vinden. Dat is geen recept voor een glanscarrière in een groot bedrijf. De meeste echt contraire beleggers zijn dan ook voor zichzelf begonnen.

Geen echte contrair
Het feit dat ik nog steeds voor een grote beleggingsinstelling werk, wijst er dus op dat ik geen echte contrair ben. En inderdaad, hoewel ik een aantal contraire eigenschappen bezit, merk ik ook dat ik op  bepaalde momenten kies voor de veilige weg van een belegging die geen kwaad kan. Wanneer ik echt een contraire belegging op het oog heb en daar ook voldoende fundamentele gronden voor vind, dan doet het vaak pijn om die te kopen. Het knaagt aan me om me zover buiten de veilige groep te begeven. 

Rendementspakkers
Maar als het lukt, dan levert dat wel de echte rendementspakkers op. Een normaal mens kan de ‘pijn’ van dergelijke tegendraadse beleggingen niet goed aan. Alleen mensen zonder emoties zijn in staat objectief risico en rendement tegen elkaar af  te wegen. Alle ‘normale’ mensen hebben altijd een zekere mate van risico-aversie in zich, die ze weg houdt van tegendraadse beleggingen. “Hoe leg ik het mijn klanten straks uit als het misgaat?”

Atypisch
In mijn team ben ik op zoek naar die atypische mensen die het niet erg vinden om zich buiten de groep te plaatsen om een bovengemiddeld rendement te halen. Tegendraads dus, maar dan ook graag zo, dat ze nog wel normaal kunnen communiceren.
Wie de gangbare meningen volgt, zal met een middelmatig rendement eindigen. En dat is niet waar ik voor aangenomen ben.

Deze column is eerder verschenen op DFT.nl