Bij de laatste peiling, eind maart, was het beleggingsvertrouwen van Nederlanders - ten opzichte van een kwartaal eerder – gestegen.* Dat blijkt uit het Robeco Nationaal Beleggingspeil, een onderzoek dat het sentiment rondom sparen en beleggen periodiek in kaart brengt. De stijging werd ingegeven door het herstel dat zich op de beurzen in februari en maart voltrok.

Léon Cornelissen, hoofdeconoom van Robeco: “We hebben de afgelopen maanden een ’rebound’ op de beurs gezien, en dat heeft positief uitgewerkt op het sentiment. Die stijging had echter lager kunnen uitpakken. Het herstel op de beurzen was immers niet volledig. Ook is het toenemend pessimisme over een eventuele recessie in de VS mijns inziens niet ingeprijsd in het Nederlandse beleggerssentiment.”

Draghi doortastend
Cornelissen: “Bij Robeco vinden we het verstandig dat beleggers heftige beursschommelingen uitzitten en beleggen voor de lange termijn. En dat blijkt ook uit de scores van het Nationaal Beleggingspeil van de laatste maanden.” Daarnaast speelde volgens Cornelissen het doortastende optreden van ECB-voorzitter Draghi een belangrijke rol: “Ondanks sterke geluiden dat de maatregelen van de Europese Centrale Bank hun effectiviteit hadden verloren, durfde Draghi het aan om voet bij stuk te houden en extra stimuleringsmaatregelen te nemen. Dat heeft beleggers een hart onder de riem gestoken.”

Werken de belastingmaatregelen ter stimulering?
Robeco stelde in het onlangs gehouden onderzoek ook een aantal specifieke vragen over belastingen. Zo vroegen we of de belastingverlaging van begin dit jaar door de Nederlandse burger werd gemerkt. Dat is amper het geval. Cornelissen: “Dat is voor mij geen verrassing. Een deel van de maatregelen kun je ook pas merken in 2017 en de maatregelen die je op je loonstrook in januari had moeten merken, kwamen pas later door uitvoeringsproblemen”.

Helikoptergeld
Ook vroegen we wat Nederlanders zouden doen als ze per maand 200 euro helikoptergeld gratis op hun rekening zouden krijgen gestort. Van helikoptergeld is sprake als de ECB de geldpers aanzet en bijna letterlijk bankbiljetten uitstrooit. De hoogste scores kregen ‘op een spaar- of beleggingsrekening zetten’ en ‘extra aflossen van hypotheek’. Cornelissen: “Voor de voorstanders van het instrument helikoptergeld moet het een teleurstelling zijn dat veel mensen dit geld op een spaarrekening willen zetten, want daar is het nu net niét voor bedoeld. Helikoptergeld is bedoeld om de economie te stimuleren!”

Hoopvol
Cornelissen vindt het daarentegen hoopvol dat een meerderheid van de Nederlanders bij een verdere daling van de benzineprijs aan de pomp, het idee niet afwijst om tien eurocent op te geven als dat geld door de overheid wordt gebruikt voor investeringen in duurzame energie. Met name jongeren (18 t/m 34 jaar) vinden dat een goed idee.

Prioriteit overheid
Tot slot werd gevraagd waar de overheid prioriteit aan zou moeten geven in 2016. Hierop scoorde gezondheidszorg het hoogst (58%) en onderwijs en wetenschappen veel lager (32%). “Typisch een score van een vergrijzende maatschappij. Eigenlijk zou onderwijs en wetenschappen het hoogst moeten scoren, want daar moet onze welvaart op lange termijn vandaan komen!”, aldus de Robeco-hoofdeconoom.

*Voorkeur voor beleggen (index  = 100):
Algemeen: van 91 naar 96
Beleggers: van 116 naar 118
Spaarders: van 73 naar 80